Odavno je postalo jasno da je opštinska služba komunalne policije u Pljevljima na grbači građana. Od njihovog im se novca finansiraju sve prinadležnosti, kao i mnoge druge stavke, pa i kupovina skupe sofisticirane opreme kojom se, kako vole da istaknu, tehnički oprema ova služba.

Tako su kupili tri merača za jačinu buke i kamere kojima su hteli snimati građane koji bacaju smeće na nepredviđenim mestima. Ali, ista se ne koristi, niti službenici ove službe pokušavaju išta promeniti u navikama da se, konačno, počnu mešati u posao za koji su vrlo dobro plaćeni novcem građana.

Ovo je saopštila Mreža NVO Severa, koja tvrdi i da niko iz komunalne policije uopšte ne zna da koristi ovu opremu!

– Bez obzira na to što tvrde da su neki od njih prošli obuku za njeno korišćenje. Čak sumnjamo da uopšte i znaju gde se i kod koga ona nalazi. O zakonskoj obavezi da znatno doslednije obezbede primenu Zakona i odgovornosti za njegovo kršenje, ne treba ni pričati, jer su bezbroj puta dokazali nesposobnost za izvršavanje zadataka. Zloupotrebe, samovolja, nezakonitosti u radu i korupcija su u ovom organu lokalne uprave evidentni i vidljivi – optužuje Mreža NVO Severa.

Komunalnu policiju plaćaju građani, poreski obveznici, i to nikako ne sme da zaboravi.

PROMENE VRAĆAJU POVERENjE

– Krajnje je vreme da napravi promene u radu, kako bi bila efikasnija i time stekla poštovanje u narodu. Osnovano sumnjamo da su već duže vreme pojedini komunalni policajci počinili i dalje čine krivična dela time što su vršeći nadzor protivpravno iskoristili službeni položaj i ovlašćenja tako što nisu vršili dužnosti po započetim nadzorima, čime su njihovim subjektima pribavili protivpravnu imovinsku korist, a na štetu budžeta opštine. Zbog toga ćemo specijalnom tužiocu za organizovani kriminal uskoro podneti krivične prijave – pripretili su iz Mreže NVO Severa.