UTROSTRUČIO SE BROJ IMIGRANATA U GRČKOJ

Broj imigranata koji su stigli na grčke obale utrostručio se u prvom tromesečju 2015. godine u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je danas grčka granična služba

U prva tri meseca ove godine u Grčku je stiglo 10.455 imigranta u odnosu na 2.863 u istom periodu 2014.

Samo u martu mesecu 6.493 imigranta ušla su u zemlju preko raznih grčkih ostrva, uglavnom na istoku zemlje blizu turske obale, koja je glavno mesto polaska brodova koji ih prevoze.

Najviše imigranata u prvom tromesečju stiglo je u luku Mitilenu na ostrvu Lezbos, a zatim na ostrva Hios, Leros i Samos.

Za razliku od dolaska imigranata morem do Italije, što je duži put, imigrqnti u Grčku obično dolaze malim brodovima koji prevoze njih nekoliko desetina, i česti su brodolomi.

Jedna neuobičajeno velika grupa od 200 imigranata danas je spasena na obalama izolovanog ostrva Gavdos, južno od Krita, koje ima manje od stotinak stanovnika, javila je grčka novinska agencija ANA.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos rekao je u sredu prilikom posete Atini da je EU zabrinuta sistemom azila u Grčkoj i svesna da nešto mora da se promeni u propisima. Prema sadašnjim propisima prva zemlja prihvata obavezuje da prihvati zahtev imigranata za azil, što zemlje na granici Unije smatraju nepravednim sistemom uprkos dobijenoj finansijskoj pomoći.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: