Načelnik za granicu: Stav BiH o Sutirini očekivan

Načelnik Uprave za integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Milan Paunović rekao je da je očekivan stav stručnjaka i predstavnika nadležnih bosanskohercegovačkih institucija o tome da je pripajanje Sutorine BiH neosnovano.

Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma BiH, kako je preneseno, učesnici stručne rasprave o statusu Sutorine podsjetili su da su osnov za identifikaciju granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore Dejtonski sporazum i mišljenje Međunarodne arbitražne komisije za bivšu Jugoslaviju – Badinterove komisije.

Paunović je kazao da sada ostaje da se okonča procedura za potpisivanje sporazuma između Crne Gore i BiH o utvrđivanju međusobne državne granice, pošto je ranije, uz saglasnost obje strane, prakticno završen cijeli postupak u vezi sa utvrđivanjem granice.

Sporazum između Crne Gore i BiH o međusobnoj granici biće prvi te vrste koji se odnosi na države nastale na prostoru bivše Jugoslavije.

Poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ranije je podnio rezoluciju kojom je tržio da se Sutorina, područje u opštini Herceg Novi pripoji Bosni I Hercegovini.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: