Velika usluga Mila Đukanovića: Sinhronizovana akcija „pranja“ Darka Šarića

Darko Šarić (45), nekoliko godina jedan od pet najtraženijih narko-bosova na svetu, koji se u Srbiji tereti za šverc više od pet tona kokaina, oslobođen je optužbi za organizaciju i krijumčarenje droge čak u tri zemlje – Italiji, Argentini i Sloveniji. Tri suda su odbacila optužbe protiv Pljevljaka tvrdeći da nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi Šarić bio osuđen.

Sudije u Italiji, Argentini i Sloveniji navodno su  jednoglasno presudile -  nema dokaza da je  Šarić organizovao  krijumčarenje

Sudije u Italiji, Argentini i Sloveniji navodno su jednoglasno presudile – nema dokaza da je Šarić organizovao krijumčarenje droge 

– Šarić, koji je uhapšen u martu prošle godine, u svojoj odbrani je pred Specijalnim sudom u Beogradu naveo da je optužnica za prodaju droge u Argentini zapravo podignuta kako bi se time ucenio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, koji je na letovanju slikan 2008. godine zajedno sa Rodoljubom Radulovićem, optuženim za šverc kokaina. Ubrzo nakon te izjave, bila to slučajnost ili ne, argentinski sud je odbacio optužnicu protiv Šarića, koji je bio označen kao krijumčar narkotika – navodi izvor upoznat sa slučajem.

Ne utiče na proces u Srbiji

Advokat Božo Prelević kaže da odbrani Darka Šarića ide naruku to što su tri zemlje odbacile optužnicu protiv njega.
– Da sam ja u odbrani, sigurno bih koristio taj argument, navodeći da ako tamo nema krivičnog dela, onda ga ne može biti ni ovde. Naravno, to ne mora uticati na proces koji se vodi pred Specijalnim sudom jer se radi o nezavisnim sudovima i zemljama – naveo je Prelević.

Italijanski sud je takođe odbacio optužbu protiv Šarića jer nije smatrao da ima dovoljno kvalitetnih dokaza da ga osudi za učestvovanje u švercu kokaina. Ipak, svi navodni saradnici Pljevljaka, petoro Srba, tri državljanina Crne Gore i dva Bosne i Hercegovine, osuđeni su u Milanu na kazne zatvora od deset do 20 godina zbog šverca narkotika koji je bio namenjen milanskom tržištu.

– Nisu bili dovoljni navodi optuženih, koji su procenjeni kao nejasni, a nije bilo ni materijalnih dokaza koji bi potkrepili italijansku optužbu protiv Šarića – kratko kaže sagovornik i dodaje da se isto desilo i u Sloveniji.
– Slovenačko sudstvo teško je bilo uzdrmano kada je oslobođena većina od 17 optuženih u sklopu operacije „Balkanski ratnik“ za koje je tužilaštvo tvrdilo da su bili članovi narko-kartela Darka Šarića. Osuđena su samo četvorica optuženih, na kazne od četiri do deset godina zatvora, dok su ostali oslobođeni, uključujući i Dragana Tošića, za koga je tužilaštvo tvrdilo da je za Šarića vodio operacije u Sloveniji.

Zaplenjena droga

Zaplenjena droga

– Ipak, tužilaštvo je tokom suđenja tvrdilo da je 17 optuženih 2008. i 2009. bilo upleteno u krijumčarenje najmanje 450 kilograma kokaina, vrednog oko 16 miliona evra. Na sudu su se kao dokazi pojavili i snimci razgovora između Tošića i Šarića, a u jednom od njih se čuje da Šarić zove Tošića na razgovor u Srbiju jer nije zadovoljan rezultatima slovenačke operacije, dok se u drugom, nakon što je u Italiji zaplenjena velika količina kokaina, Tošić pravda da su pre toga sedam puta uspeli da prokrijumčare drogu – priča izvor i dodaje da je ključni trenutak bio kada je sud, nakon godinu i po suđenja, tačno dve nedelje pre donošenja presude, doneo odluku da se iz spisa isključe svi dokazi prikupljeni u Srbiji, ali i svi dokazi prikupljeni u Sloveniji, tvrdeći da su prikupljeni na nezakonit način.

– Dokazi koji su prikupljeni tajnim snimanjem Tošićevih telefonskih razgovora nisu tako uopšte uzeti u obzir jer je sud zaključio da nije bilo moguće proveriti kako se došlo do Tošićevih telefonskih brojeva, iako je istražni sudija ustanovio da su do njih došli zakonitim putem. Tako su i dokazi protiv Šarića pali u vodu – zaključio je on.

U Srbiji šest optužnica

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu se, osim Šarića i Dimitrijevića, nalazi svega 12 optuženih, pošto je još 15 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika. Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optužnice. Od podizanja prve optužnice, u aprilu 2010, sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović. Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora. U drugom postupku, Šariću se sudi zbog pranja novca stečenog trgovinom drogom koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vreme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s