Odbijeno izručenje Crnoj Gori: Sajo iz Rožaja ostaje u Nemačkoj

Safet Kalić može da bude ekstradiran tek kad mu se završi suđenje za šverc 112 kilograma heroina iz Turske u Nemačku

Safet Kalić

Nemački pravosudni organi odbili su da izruče Safeta Kalića (45) Crnoj Gori dok se protiv njega ne okonča postupak koji se u toj državi vodi zbog šverca kokaina.

Kako prenose crnogorski mediji, ukoliko Kalić bude osuđen u Nemačkoj, postoji mogućnost da kaznu služi u svojoj državi.

Uhapšen u Beču

– Ministarstvo pravde Crne Gore od Nemačke je tražilo izručenje Kalića kako bi se obezbedilo njegovo prisustvo tokom vođenja postupka za pranje para zarađenih od šverca kokaina. Međutim, zahtev je odbijen, barem dok presuda ne bude doneta – tvrde obavešteni izvori.

Safet Kalić, za kojim je podgorički Interpol raspisao poternicu 2011, uhapšen je 20. oktobra prošle godine u Beču. On je tad imao falsifikovani kosovski pasoš. Crna Gora, koja ga sumnjiči za pranje više miliona evra stečenih od prodaje heroina u Nemačkoj, odmah je zatražila njegovo izručenje, ali je i tad zahtev odbijen i on je izručen Nemačkoj početkom februara.

Nemački istražni organi terete ga da je 1994. učestvovao u švercu 112 kilograma heroina iz Turske. Deo droge bio je, navodno, namenjen tržištu Holandije. Još tad je za njim bila raspisana poternica, ali je povučena, da bi 2008. ponovo bila aktivirana. U međuvremenu je postupak protiv njega, njegove supruge Amine i brata Mersudina pokrenut i pred Višim sudom u Bijelom Polju, a optužnicom im se na teret stavlja da su oprali 7,7 miliona evra. Kaliću i njegovoj porodici sud je oduzeo imovinu u Crnoj Gori u vrednosti od 22 miliona evra.

Veza sa „zemuncima“

Safet Kalić poznat je srpskoj javnosti duže od deset godina, pošto se dovodio u vezu sa „zemunskim klanom“. Dejan Milenković Bagzi izjavio je da je Kalić čovek koji je snabdevao heroinom „zemunski klan“. Poznat je i snimak s Kalićeve svadbe, na kojem se vidi da je među zvanicama bio i Ljubiša Buha Čume, koji je, navodno, helikopterom dovezao Severinu Vučković da peva.

KRIO SE NA KOSOVU
Safet Kalić posle izručenja Nemačkoj smešten je u zatvor koji se nalazi u gradu Ahenu, na granici sa Holandijom i Belgijom. Kako su pisali crnogorski mediji, sumnja se da se do hapšenja najtraženiji begunac krio uglavnom na Kosovu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: