Al Kaida naredila da oružje ide preko Luke Bar!?

Prema dokumentaciji Ministarstva odbrane Libije, oficir libijskog ogranka Al Kaide Haled Šerif, ugovarajući kupovinu oružja s firmom iz Beograda “Kalidus trejd”, kao uslov je naveo da isporuka bude izvršena preko Luke Bar u Crnoj Gori.

Al Kaida naredila da oružje ide preko Luke Bar!? 
Haled Šerif, koji je u aprilu 2013. godine bio zamenik ministra odbrane Libije, sa beogradskom kompanijom “Kalidus trejd” sklopio je posao vredan skoro tri miliona dolara, aoružje mu je isporučeno preko Crne Gore, piše Dan.Agenije za privredne registre Republike Srbije navodi da je zakonski zastupnik “Kalidusa” jeSlobodan Tešić, koji je i ranije dovođen u vezu sa sumnjivim poslovima oko oružja, i zbog šverca u Liberiji, do 2013. godine bio je na crnoj listi UN.

Materijal o ovim poslovima objavila je libijska televizija “Libija al Hura TV”. Na toj TV je objavljeno da dokumentacija iz 2013. godine pokazuje da je lider Libijske islamske borbene grupe (i veteran Al Kaide) Haled Šerif kupovao oružje iz Srbije i Belorusije. U arhivi libijskog Ministarstva odbrane, ugovor sa “Kalidusom” (izvoz 1.000 mina) zaveden je pod brojem 18/04/13-CT-01.

Datum sklapanja ugovora je 18. april 2013. godine, a upravo početkom aprila te godine Šerif je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane Libije koja je posetila Beograd i ugovorila “krupne poslove” u oblasti izvoza naoružanja. Međutim, Šerif, koji je jedno vreme bio u američkom zatvoru u Avganistanu zbog pripadanja Al Kaidi, sada je jedan od vođa islamističkog pokreta u Libiji.

Kako prenosi Dan, vlasnik firmi koje su prodavale oružje Haledu Šerifu, Slobodan Tešić u poslovnim je vezama s crnogorskim firmama Montenegro difens industri (MDI) i BG trans, što dokazuju isplate sa računa Tešićeve firme.

Dokumenta koja dokazuju uplate sa računa Bosniaspec eksport na račun MDI i BG trans objavila je nedavno Federalna televizija BiH. Kako se navodi u tom materijalu, za isporuku robe Tešićeva firma na račun MDI je obavila dvije uplate jednu od 129.112 dolara, a drugu 4.200 dolara. Za prevoz oružja iz BiH do Luke Bar, Bosniaspecekeport je firmi BG trans iz Nikšića platila 16.800 evra. Ova nikšićka firma je, inače, pomenuta i u poslu jedne druge Tešićeve firme Monstorm enterprajz kada je 20.000 minobacača iz Albanije, preko Bara, 2011. godine prebačeno u Jemen.

Televizija Federacije BiH prenela je prošle sedmice da oružje sa Balkana završava u rukama Al Kaide preko posredničkih firmi iz Srbije i Crne Gore, o čemu su Ujedinjene nacije od vlasti u Srbiji zatražile istragu. I crnogorska firma MDI, koja je donedavno bila u državnom vlasništvu, na listi je kompanija koje su izvozile oružje Haledu Šarifu.

I kiparska kompanija Munstorm enterprajz, koju je američki Stejt department označio kao vlasništvo Slobodana Tešića, izvozila je preko Crne Gore oružje u Jemen u vreme kada je njen vlasnik bio na crnoj listi Ujedinjenih nacija.

Ta kiparska firma i albanska državna kompanija za trgovinu kontrolisanom robom MEIKO potpisale su krajem 2010. godine ugovor o izvozu 20,000 minobacača, kalibra 120 mm, u Jemen preko Luke Bar, a među dokumentacijom je priložen i naziv broda kojim je oružje dopremljeno na Arabijsko poluostrvo. Brod koji je odvezao oružje je M/V ANA N, koji je plovio pod turskom zastavom.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s