Centar Simon Wiesenthal hvali Njemačku

Njemačka je ostvarila važne rezultate u progonu nacističkih ratnih zločinaca, objavio je u utorak Centar Simona Wiesenthala.

Najpoznatija svjetska agencija za lov na naciste u svojem redovnom godišnjem izvješću pohvalila je Njemačku i za ublažavanje kriterija za progon nekadašnjih nacista.

Prije su njemački tužitelji mogli goniti samo one naciste za koje su imali dokaze da su počinili konkretne zločine protiv konkretnih ljudi. Sad ih se može procesuirati kao sudionike u ubojstvu ako se dokaže da su bili čuvari u koncentracijskim logorima ili članovi pokretnih odreda smrti.

Takav pristup doveo je do “široke potrage za nacistima koji su još na životu, a sudjelovali su u masovnim ubojstvima”, priopćio je Centar Simona Wiesenthala.

Oko šest milijuna židova ubijeno je u Trećem Reichu. Povjesničar Raul Hilberg procjenjuje da su mobilni odredi smrti pobili dva milijuna ljudi od 1941. do 1945., među njima 1,3 milijuna židova.

U izvješću se kritiziraju postkomunističke istočnoeuropske zemlje u kojima “nedostaje političke volje da se nacistički ratni zločinci privedu pravdi”, ali te zemlje pojedinačno nisu navedene.

Izvješće je objavljeno pet dana pošto je njemački državni tužitelj rekao da razmatra podizanje 12 novih optužnica protiv bivših čuvara u nacističkim logorima.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: