Dve trećine Crnogoraca traže posao duže od dve godine

Dve trećine nezaposlenih u Crnoj Gori bez posla je duže od dve godine, pokazali su podaci koje je danas objavio statistički zavod Monstat.

Od 47.500 građana Crne Gore koji su bili na evidenciji nezaposlenih tokom 2014. godine, njih gotovo 31.000 je posao tražilo dve godine i duže.

Komentarišući podatke Monstata, sociolog Srdan Vukadinović ocenio je za podgoričke Dnevne novine da je problem veoma složen i da brojke mogu da budu varljive.

Beta/AP

“Prvo treba videti ko fiktivno, a ko stvarno traži posao. Drugo, ko odbija posao. Poznato je da Biro poziva gradane kad dobiju određene poslove”, rekao je on i kao primer naveo da je nedavno oko 100 građevinskih radnika sa Biroa odbilo ponudu da radi građevinske poslove.

“Treće, treba videti koji su to visokoškolci, pa im se nude nekakvi poslovi koji ne odgovaraju profesionalnoj etici diplomiranog pravnika, ekonomiste. Dakle, imamo i ljude koji jednostavno čekaju svoj posao u struci”, rekao je Vukadinović.

Prema stepenu obrazovanja, među nezaposlenima je tokom 2014. bilo najviše onih sa srednjom stručnom spremom (20.300), svaki šesti je imao više ili visoko strucno obrazovanje (7.400), dok je fakultet, akademiju ili visoku školu, kao i doktorat ili magisterij imalo čak 6.200 nezaposlenih građana.

Podaci Ankete o radnoj snazi Monstata pokazali su da je u Crnoj Gori prošle godine radilo 216.300 građana, a da je po stepenu obrazovanja bilo najviše onih sa srednjom školom – 88.000.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s