Vujanović: Moskva se neće protiviti ulasku Crne Gore u NATO

Crnogorski predsednik Filip Vujanović očekuje da će država do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO savezu.

Vujanović veruje da se Rusija neće tome protiviti, već da će razumeti da je suvereno pravo Crne Gore da opredeli svoje članstvo u Alijansi, prenosi Tanjug.

Šef države za Televiziju Crne Gore tvrdi da na odluku da on ne ide u Moskvu, na proslavu 70 godina od pobede nad fašizmom, nije uticao niko iz Evropske unije ili zapadnih centara moći, već da je to potpuno “domaća odluka” na koju ne očekuje negativne reakcije iz Rusije.

Koordinacioni odbor za obeležavanje jubileja doneo je odluku prema kojoj će predsednik države govoriti na obeležavanju pobede nad fašizmom u Podgorici, a Vujanović naglašava da 9. maja treba da bude u državi i iskaže poštovanje prema antifašizmu Crne Gore, kao i da tome ne može podrediti ništa, pa ni učešće na vojnoj paradi u Moskvi.

Smatra da je dužnost predsednika da bude na obeležavanju jednog tako velikog događaja i dodaje da ne može da zamisli da neko u Crnoj Gori smatra da on treba da bude u Moskvi, a ne u Podgorici.

Vujanović ističe i da je na Koordinacionom odboru apsolutno imao podršku predsednika Skupštine Ranka Krivokapića i predsednika vlade Mila Đukanovića.

Inače, odluka da Vujanović ne prihvati poziv Rusije i 9. maja u Moskvi ne prisustvuje vojnoj paradi izazvala je burne reakcije i oštro podelila političku scenu i laičku javnost u Crnoj Gori.

Pitanje je da li je to, kako jedni misle, nedopustiv gest omalovažavanja sopstvene države, ali i uloge Sovjetskog Saveza u slamanju fašizma u Drugom svetskom ratu, ili je zapravo reč o strateški važnom, pragmatičnom potezu koji će pogurati Crnu Goru u evroatlantskim integracijama i ubrzati njen prijem u NATO.

Ruski ambasador u Crnoj Gori Andrej Nesterenko izjavio je prethodno da je Vujanović na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina prvo potvrdio da će doći na proslavu u Moskvi, a da je nakon sastanka Koordinacionog odbora za obeležavanje jubileja doneta drugačija odluka kojom je, kaže, “veoma iznenađen”.

Nesterenko je istakao da ne zna za primer u praksi međunarodnih odnosa da šef države donese odluku koja se stavlja na njegov zvanični formular, a zatim tu odluku preispituje grupa funkcionera, dodavši da se postavlja pitanje kako se mogu na takvim principima graditi bilateralni odnosi na najvišem nivou.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s