ZAŠTITARI BLACKWATERA Dugogodišnja robija za ubojstva civila u Iraku

Američki federalni sud osudio je u ponedjeljak na doživotnu kaznu zatvora jednog zaštitara privatne tvrtke Blackwater, a trojicu zaštitara na 30-godišnje zatvorske kazne, nakon sudskog procesa u kojemu su bili optuženi za pucanje iz vatrenog oružja na nenaoružane iračke civile 2007. godine pri čemu je ubijeno ili ranjeno više od 30 osoba.

Federalni sudac Royce Lamberth osudio je Nicholasa Slattena na doživotni zatvor, prenio je Washington Post. Trojica zaštitara – Paul Slough, Evan Liberty i Dustin Heard – dobila su 30-godišnje zatvorske kazne, pošto su sva četvorica u listopadu prošle godine proglašeni krivima po više točaka optužnice za ubojstva iračkih civila.

Zaštitari koji su u Iraku radili za tvrtku Blackwater Worldwide, u rujnu 2007. su na prepunom trgu Nissour u Bagdadu otvorili vatru na okupljene civile pri čemu je smrtno stradalo 14 Iračana, među kojima i žene i djeca, a 18 je ranjeno.

Iračka i američka vlada ustvrdile su nakon istrage da nije bilo povoda za pucanje. Blackwater je tvrdio da je na njegove ljude pucano, te da su oni reagirali na ispravan način.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: