Likvidacije za kritiku režima

Američke i evropske organizacije, koje se zalažu za slobodu štampe, osudile su ubistvo opozicionog novinara Olesa Buzine, koji je ubijen 16. aprila u dvorištu svoje kuće u Kijevu. Samo u toku prošle nedelje u Ukrajini su ubijena četiri novinara i političara, koji su kritikovali novu, prozapadnu vladu.

Uviđaj posle ubistva Olesa Buzine

– Ovo nije prvo političko ubistvo u Ukrajini. Imamo seriju takvih ubistava – rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u “Direktnoj liniji”, kada se saznalo o ubistvu istaknutog novinara.

– Gde su ubice ovih ljudi? Njih jednostavno nema. Ni izvršioca, ni nalogodavaca – dodao je Putin, komentarišući da to “radije ne primećuju ni u Evropi, ni u Severnoj Americi”.

Međutim, “čisto tehnički Stejt department SAD spomenuo je njih”, podseća televizija RT. Vašington je uspeo da da izrazio svoju zabrinutost u dve rečenice.

– Novinar i poslanik. Mi izražavamo saučešće njihovim porodicama i prijateljima, a takođe se zalažemo za sprovođenje temeljne i transparentne istrage, ali izgleda da se predsednik Porošenko već pozabavio tim pitanjem. Više nam ništa nije poznato – rekla je portparolka Stejt departmenta Mari Harf.

Za poslednja tri meseca u Ukrajini je ubijeno 11 novinara i političkih aktivista. Policija je većinu tih smrti “opisala” kao samoubistvo. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko govori o “provokacijama”, ali prema rečima bivšeg ukrajinskog televizijskog komentatora ovi “zločini više ne izazivaju šok”.

– Nažalost, sada ljudi nisu zainteresovani za to ko će biti kažnjen za ubistvo već, pre svega, ko će postati sledeća žrtva – rekao je Roman Gnatjuk, izražavajući pri tome bojazan da će se situacija samo pogoršati.

Stižu i američki komandosi

Upućivanje komandosa SAD u Ukrajinu direktno protivreči dogovorima iz Minska o rešavanju krize, saopštio je Aleksandar Lukaševič, portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova, ističući da komandosi neće doneti Ukrajini mir i da se njihovo upućivanje može smatrati prvim korakom ka isporukama oružja. Moskva je zabrinuta zbog vesti o pristizanju 290 vojnika 173. vazduhoplovno-desantne brigade SAD iz baze u Italiji u Javorovski nastavni centar Lavovske oblasti na zapadu Ukrajine.
– Čemu će ih učiti strani specijalci – kako i dalje da ubijaju one koji govore ruski – upitao je Lukaševič.

Kako broj ubistava raste, pristalicama Kijeva je sve teže da sakriju jednu prostu činjenicu – da je otvoreno iskazivanje mišljenja u Ukrajini postalo smrtonosno opasno, zaključuje RT.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: