KO ubija ljude po Crnoj Gori? Poslednje ubistvo, Saše Markovića, bivšeg poslanika i funkcionera Liberalnog saveza Crne Gore minulog petka, gotovo na pragu kuće u bečićkom naselju Ivanovići, otvorilo je ovo pitanje. Jer, čovek nije pripadao svetu podzemlja, a likvidiran je u klasičnoj sačekuši iz puške sa prigušivačem. Minulih godina dosta je porodica u crno zavijeno. Nažalost, na meti su i intelektualci, političari, pa čak i oni koji su obavljali državne funkcije!

Predsednik parlamentarnog Odbora za odbranu i bezbednosti Mevludin Nuhodžićnajavio je da će od nadležnih institucija tražiti detaljne informacije o njihovom radu na rasvetljavanju nerešenih ubistava i o uticaju takvih ubistava na bezbednosnu situaciju u državi.

Funkcioner Nove srpske demokratije Milutin Đukanović smatra da je na Crnu Goru odavno pala senka imena “mafijaška država”. On smatra da odgovornost treba da snose ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, ali i bivši ministar pravde Duško Marković.

– Još se ne zna ko je bio u vozilu iz kojeg je pucano na Duška Jovanovića, čija ruka je ispalila smrtonosne hice ispred Kliničkog centra u Podgorici, pre više od jedne decenije. Takođe se ne zna ko je streljao Vasa Pavićevića i Joca Vujičića na Paštrovačkoj gori, kao ni ko je ubio policijske funkcionere Darka Raspopovića i Gorana Žugića, kaže Đukanović.

Odgovora za ta i nova nerasvetljena ubistva još nema, dok se među građanima sve više useljavaju strah i zebnja. Na podužem spisku su mnoga imena poput Vidaka Vorotovića (34) iz Nikšića (34) koji je ubijen krajem 2012. godine ispred Autobuske stanice u tom gradu. Dok je sedeo u svom vozilu marke “audi” ubica je neopaženo prišao i u njega ispalio nekoliko hitaca. Darko Bugarin (33) iz Kotora likvidiran je 2013. ispred svoje kuće u Škaljarima. On je radio kao šef obezbeđenja u diskoteci “Maksimus” i obezbeđivao je Dragana Dudića Frica (50) koji je tri godine ranije ubijen u Kotoru.

TUŽILAC U AKCIJI
Crnogorsko tužilaštvo danonoćno će raditi kako bi se rasvetlila brutalna likvidacija građanskog aktiviste i bivšeg političara Saše Markovića. To je poručio vrhovni državni tužilac Ivica Stanković. – Taj događaj zahteva punu odgovornost svih nadležnih institucija, što se tiče Tužilaštva, ono će se sa mnogo odgovornosti odnositi prema tom događaju i za Tužilaštvo neće biti ni radnog vremena već će se danonoćno raditi na rasvetljavanju tog slučaja i otkrivanju učinilaca tog krivičnog dela – kazao je Stanković.

Baranin Stefan Đukić (23) ubijen je iz zasede pre dve godine, dok je biznismen Milorad Tamburić (68) iz Tivta pronađen mrtav u svom stanu. Potom su usledila ubistva Podgoričana Vinetu Strugara (50) i Milutina Radovića (40) u obližnjoj zgradi. U Baru je iz snajperske puške ubijen Armin Muša Osmanagić (39) i to u bašti svog restorana “Savoja” koji se nalazi u centru grada. Nešto kasnije usledilo je ubistvo Andrije Mrdaka (42) poslednjih dana prošle godine, i to ispred kapija zatvora u Spužu!

U međuvremenu nekoliko policijskih funkcionera je podnelo ostavke ili je smenjeno, zbog ubistava koja su Crnu Goru potresala uz bombaške napade, premlaćivanja, krađe. Bomba koja se nedavno zakotrljala ispod jednog blindiranog vozila u podgoričkom naselju Blok pet, digla je u vazduh još nekoliko parkiranih automobila. Od strahovite eksplozije usred bela dana iz obližnjeg kioska detonacija je katapultirala radnicu, koja je srećom ostala nepovređena, dok su deca iz susednog vrtića i njihove vaspitačice ostali u šoku! Ovaj i mnogi raniji događaji toliko su se nagomilali da su prelili “čašu žuči”, pa je opozicija iz redova skupštinskog Odbora za bezbednost rešila da potraži odgovornost Konjevića. Ministar je preživeo…
ODGOVORNOST MINISTRA

Može li ostavka šefa kriminalističke policije Milana Tomića, profesionalca, smanjiti zebnju građana u Podgorici i drugim crnogorskim sredinama, ili za sve ono što se u poslednje vreme dešava po crnogorskim gradovima, odgovornost treba da snosi političar iz redova SDP – ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević?

– Moje mišljenje je da nakon svega što je za svoga dosadašnjeg mandata uradio ministar Konjević, on treba da pođe stopama njegovog bivšeg kolege Miodraga Boba Radunovića koji je posle tragičnih dešavanja u bjelopoljskoj bolnici podneo ostavku. Jako bi loše bilo da opozicija sada traži njegovu “glavu” samo zbog političkog revanšizma prema SDP-u koja ne želi da bude deo njihove priče o prelaznoj vladi. Životi građana Crne Gore su ugroženi, a ove bombe i automobili što u po bela dana lete u vazduh po glavnom gradu samo su potvrda da živimo u rizičnom društvu. Ljudi više ne znaju kako da zaštite svoje živote i sopstvenu imovinu, pa je zaista kucnuo čas da se nešto promeni.