Izmene statuta vladajuće Demokratske partije socijalista pokrenule su u Crnoj Gori spekulacije da se “priprema teren” za (ponovno) povlačenje sa javne scene premijera Mila Đukanovića. U nacrtu Statuta naći će se klauzula da Demokratska partija socijalista može izabrati i počasnog predsednika, a nacrt treba prvo da usvoji Predsedništvo partije koje će biti održano u sredu 22. aprila. Za počasnog predsednika obično se bira neko od osnivača i izuzetno zaslužnih članova političkih partija.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević kaže da je u toku izrada kongresnih dokumenata. Novi statut partije, za čiju je izradu zadužen potpredsednik Svetozar Marović usvojiće Kongres partije, a nacrt utvrđuje Glavni odbor DPS-a, koji će, najverovatnije, biti održan 5. juna.

Još nije poznato da li će DPS zadržati klauzulu po kojoj ima četiri potpredsednika partije, a za mesto počasnog predsednika, ako bude prihvaćeno, ima više kandidata. Počasni predsednik može biti dosadašnji predsednik Milo Đukanović, ali i neko od potpredsednika kao što su Filip Vujanović ili Svetozar Marović. Naravno, uvek postoji mogućnost da počasni predsednik bude i neko od ostalih zaslužnih, “starih” članova Demokratske partije socijalista.

Postoji mogućnost da na Kongresu niko i ne bude izabran na tu funkciju, i da to bude urađeno u nekom narednom periodu.

U IGRI VUJANOVIĆ I MAROVIĆ

Izvesno je, međutim, da ova promena Statuta, može imati značajan uticaj na razvoj političke situacije u Crnoj Gori. Eventualni izbor Đukanovića, Vujanovića ili Marovića, na ovo počasno mesto, zapravo znači, povlačenje tog funkcionera iz aktivnog bavljenja politikom. Oni koji spekulišu ovakvim raspletom događaja to potkrepljuju argumentima da je verovatno tako nešto planirano, te da se Statut “ne menja iz čista mira”.