NIJE LAKO NI RUSIMA: Rusija se prilagođava novoj ekonomskoj stvarnosti

Premijer Dmitrij Medvedev rekao je u utorak da Rusija trpi znatne gospodarske teškoće zbog međunarodnih sankcija, no da bi stanje moglo biti i mnogo gore i da se Rusija prilagođava.

“Gubici zbog nametnutih ograničenja znatni su”, rekao je Medvedev o sankcijama koje je Zapad lani nametnuo Rusiji zbog njezina uplitanja u Ukrajinu.

“Prema procjenama nekih stranih stručnjaka, Rusija je pretrpjela gubitak od ukupno 25 milijarda eura, što je 1,5 posto bruto domaćeg proizvoda, a u 2015. mogao bi se povećati nekoliko puta”, rekao je u godišnjem obraćanju parlamentu.

Rusko gospodarstvo smanjilo se za 2 posto u prvom tromjesečju, no gospodarsko je stanje moglo biti i gore, a stabilizira se, rekao je.

Prošlogodišnju rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima Medvedev je branio kao opravdan “povijesni” korak.

“Za mnoge je povratak Krima bilo ispravljanje povijesne nepravde jednako padu Berlinskog zida i ujedinjenju Njemačke, ili povratku Hong Konga i Makaa Kini”, rekao je.

Upozorio je da ne treba imati iluzija o gospodarskoj stvarnosti, no da je Rusija prošla i gore krize te se može nositi sa sadašnjim teškoćama, uzrokovanim sankcijama i padom cijena nafte na svjetskom tržištu.

Međutim, “ako se nastavi vanjski pritisak, cijene nafte ostat će dugo na krajnje niskoj razini i morat ćemo razviti novu gospodarsku stvarnost”, rekao je Medvedev.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: