POLICIJSKA akcija “Baron”, u kojoj su uhapšene dve osobe zbog kompjuterskog pelješenja stranih državljana u iznosu od oko 1,5 miliona evra, izazvala je šok u Crnoj Gori. Posebno posle izjave portparola Uprave policije Tamare Popović “da istraga upućuje kako je na teritoriji Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije formirano kriminalno udruženje, na čijem je čelu bio Nebojša Bošković (51), vlasnik podgoričke firme “Krisma” i “Melgonija Primorka” iz Bara.

Bošković, koji je uhapšen s Nikšićankom Natašom Golović (31), kako sumnja tužilaštvo, celu “akciju” je dogovorio još 2012. s Milošem Čujovićem (31) iz Beograda u ćeliji spuškog zatvora. U njemu se Čujović još nalazi zbog optužnice za drugu kompjutersku prevaru tešku oko 1,2 miliona evra, za koju je optuženo još devet osoba iz Podgorice.

Bulatović, Golovićeva i Čujović, koji je posao vodio iz zatvora, sumnjiče se da su počinili krivična dela: kriminalno udruživanje i računarska prevara. Od cifre od oko 1,5 miliona evra, koliko su skinuli s računa državljana Švajcarske i Lihtenštajna, policija je uspela da blokira svega 300.000.

ČUJOVIĆU UNOŠENI TELEFONI
Bošković ovu operaciju nije mogao da sprovede u delo bez znanja Čujovića, kome je u Istražnom zatvoru u Spužu, dosad, oduzeto nekoliko telefona. Po rečima stručnjaka, on je ekspert za sajber “poslove”, a posle najnovije afere nema sumnje da će na tapetu tužilaštva biti i službenici ZIKS, koji su bili pod nadzorom zbog sumnje da mu unose telefone u ćeliju. Čujović je nedavno tužiocu u Podgorici prijavio komandira, koji mu je, navodno, iznudio 15.000 evra, kao protivuslugu za unošenja “pametnih telefona”.

Ovdašnjoj policiji poznat je identitet stranih državljana koji su učestvovali u prevari, u kojoj je novac s računa u Švajcarskoj i Lihtenštajnu transferisan na račune osoba koje su pomagale u istoj. Neki od računa, na koje su pare stizale putem “ibenkinga”, bili su otvoreni u Kini, a deo novca je podizan u gotovini na teritoriji susednih zemalja, a potom stizao u Crnu Goru.

Pažnju javnosti posebno izaziva ime Nebojše Boškovića, vlasnika “Melgonije holding limitid” s Kipra. Ta kompanija je osnivač firme “Melgonija Primorka”, za čiji je kredit od 14,4 miliona Vlada 2010. izdala garanciju na čak četiri miliona evra, koje su građani Crne Gore vratili početkom 2014. Ona je izdata uprkos činjenici da je tada imao dve firme u stečaju – “Krisma motors” u Podgorici i “Krisma Bjelasica” u Bijelom Polju.

Bošković i njegov prijatelj N. K., pripadnik SAJ Crne Gore, ranjeni su 2. januara 2007. ujutro u pucnjavi u noćnom klubu “Ajriš pab” na Zlatiboru, do koje je došlo posle svađe dve grupe gostiju iz Crne Gore i Beograda.