Lukšić rekao da Rusija utiče na Crnu Goru preko Srpske pravoslavne crkve, opozicije i dela nevladinog sektora

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je sinoć da je diplomatska pošta čiji su sadržaji procurili u medije autentična i najavilo da će biti sankcionisani odgovorni za propuste.

Funkcioner Ministarstva vanjskih poslova ( MVPEI ) i nacionalni kooridnator za NATO Vesko Garčević, kazao je sinoć Televiziji Crne Gore da nadležni istražuju kako je došlo do “curenja” diplomatske pošte, depeša iz crnogorskih ambasada u Berlinu i Vašingtonu.

Podgorički dnevnik “Dan” objavio je pre dva dana sadržaje depeša ambasada Crne Gore u Vašingtonu i Berlinu, a vezane su za nedavnu posetu crnogorskog ministra inostranih poslova Igora Lukšića tim centrima.

U Ministarstvu priznaju da se “curenje” informacija “nije smelo dogoditi”, ocenjuju da je reč o “veoma teškom prekršaju” i najavljuju da će odgovarati “krivi” za ovaj slučaj.

...

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević smatra da sadržaji koji su procureli u javnost nisu strogo poverljiva dokumenta i ukazuje da je u tom smislu “tretman” takvih dokumenata drugačiji.

Sadržaji diplomatskih depeši odnose se na aspiraciju Crne Gore da uskoro postane članica NATO-a i oni su procurili u javnost u trenutku kada zvanična Podgorica vodi intenzivnu unutrašnju i diplomatsku kampanju kako bi do kraja godine dobila poziv za prijem u Severnoatlanski savez.

U depeši iz Vašingtona navodi se da je američki senator Džon Mekejn saopštio ministru inostranih poslova Lukšiću , tokom njegove nedavne posete SAD-u, da će Crna Gora možda morati da sačeka izbor novog, američkog predsednika kako bi dobila poziv za članstvo u NATO.

U diplomatskoj pošti iz Berlina navodi se da je Lukšić, tokom posete Nemačkoj, predstavnicima nemačke vlade rekao kako Rusija utiče na Crnu Goru preko Srpske pravoslavne crkve, opozicije i dela nevladinog sektora.

Objavljivanje depeša oštro je kritikovala opozicija koja smatra da “curenje” informacija i njihov sadržaj nanose štetu državi i njenoj diplomatiji.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s