ČAK jedanaest javnih funkcionera skrasilo se pod krov privatnog univerziteta Donja Gorica u Podgorici, čiji je jedan od osnivača i suvlasnika premijer Milo Đukanović!

Sabrao je on ministre, ambasadore, savetnike i članove menadžmenta državnih preduzeća, među kojima ima i onih koji su profesorsko “zvanje i znanje” stekli tek kad su se omrsili u visokoj politici. Spisak predavača predvodi šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, koji nema zvanje univerzitetskog profesora, jer nije doktor nauka, a ni magistar da bi bio asistent na bilo kom univerzitetu. Tu su još, sa istim statusom, ministar ekonomije Vladimir Kavarić i Zoran Jocović, ambasador Crne Gore u Moskvi, koji je angažovan na predmetima Međunarodno pregovaranje i Diplomatska komunikacija. Za razliku od njih Petar Ivanović, ministar poljoprivrede, univerzitetski je profesor Ekonomskog fakulteta. Zanimljivo je da se funkcioneri nisu odrekli naknada, pa im se prihodi iz Vlade uvećavaju mesečno između 100 i 200 evra po semestru.

– Neshvatljivo je da neko ko nema magistarsko i zvanje doktora nauka bude predavač na univerzitetu kao što je sada slučaj – kaže prof. dr Srđan Vukadinovića, sa državnog univerziteta. – Koliko je meni poznato, samo je ministar Ivanović pre ulaska u politiku bio univerzitetski profesor, dok ostala gospoda to nisu.

Na spisku predavača nalazi se i glavni veterinarski inspektor Biljana Blečić, koja je angažovana na Fakultetu za prehrambenu tehnologiju, bezbednost hrane i ekologiju Univerziteta Donja Gorica. Ona u izveštaju o imovini nije navela kolika joj je zarada. Tu je i Gordana Radojević, koju je Vlada Crne Gore 2008. imenovala za direktora Monstata. Ona je i član Komisije za evropske integracije Vlade Crne Gore i rukovodilac podgurupe pregovaračkog poglavlja 18 – statistika, a uključena je i u Savet statističkog sistema. Radojevićeva je u poslednjem izveštaju o imovini navela da na pomenutom univerzitetu godišnje zaradi 650 evra.

Rektor UDG prof. dr Veselin Vukotić, pored poslova na svojim fakultetima, radi i za Vladu Crne Gore, kao član Odbora direktora državnog preduzeća “13. jul – Plantaže”. Njegov mesečni prihod iznosi oko 3.000 evra, od čega na UDG 2.500 evra, plate plus 900 evra honorara. Njegova kćerka Milica Vukotić ima posao u državnoj instituciji, i to kao član Saveta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost, a pored toga je i u Upravnom odboru ŽRK “Budućnost”. Njoj je plata na UDG-u oko 1.200 evra, a dodatnih 700 ima u agenciji.

Na Đukanovićevom univerzitetu radi i Mehmedin Tahirović, koji je od 2007. godine angažovan u Ministarstvu odbrane na dužnostima samostalnog savetnika za Partnerstvo za mir, šefa odseka za NATO, šefa odseka za kontrolu naoružanja, samostalnog savetnika za procene regionalne i globalne bezbednosti, a trenutno obavlja dužnost načelnika Službe za odnose sa javnošću i protokol. Na sajtu Komisije za sprečavanje sukoba interesa nema podataka o njegovoj imovini. U ovoj instituciji uključen je i Ivan Mašulović, službenik Ministarstva odbrane. Direktor Sektora za razvoj u kompaniji “13. jul – Plantaže” Vesna Maraš takođe je angažovana na ovom univerzitetu…

KILIBARDA

Na Univerzitetu Donja Gorica radi i prof. dr Novak Kilibarda, kome ne smetaju pozamašne godine (primakao se devetoj deceniji), nekadašnji lider Narodne stranke. On je devedesetih godina žustro zagovarao srpstvo u Crnoj Gori, da bi potom okrenuo ćurak i danas sledio potpuno suprotnu politiku, koju personifikuje lider DPS Milo Đukanović.

DRŽAVA DA REAGUjE

– Svuda u svetu je neshvatljivo da se privatni univerziteti finansiraju delom iz državnog budžeta, osim u Crnoj Gori. Problem je što se prilikom konkurisanja za studentski dom u istu ravan stavljaju studenti državnog i privatnih univerziteta. Toga nema nigde i vreme je da država reaguje na ove anomalije – kaže profesor Vukadinović.