Marko Milačić tvdi da je dostavio diplomatske depeše medijima

Izvršni direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić saopštio je da je on medijima dostavio diplomatske depeše i ostala dokumenta tvrdeći da su autentična.

“Kako bi bile odagnate sve sumnje i spinovi: diplomatske depeše i ostala dokumenta dostavio sam ja, iz pozicije izvršnog direktora Pokreta za neutralnost Crne Gore”, navodi se u saopštenju Milačića.
On je istakao da želi da demantuje da je reč o neautentičnim dokumentima, “kako se u više navrata moglo čuti”, kao i da poverljiva dokumenta ne potiču iz jednog već više izvora.

“Dokumenta sam dobio od nekoliko izvora, u poslednjih nekoliko meseci – iz ANB-a, Saveta za NATO na čijem je čelu Milo Đukanović i iz same Vlade. Izvori su kredibilni, i svi, do jednoga, nalaze se na visokim pozicijama u sistemima u kojima rade”, rekao je Milačić.

On je ukazao da je motiv za dostavljanje dokumenata javnosti potreba da javnost bude upoznata sa “manipulacijama funkcionera koji su plaćeni od novca poreskih obveznika”.
Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić zatražio je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i Biroa za operativnu koordinaciju bezbednosnog sektora nakon što je dnevnik “Dan” objavio dva poverljiva diplomatska dokumenta, kao i da se u slučaj uključi i Agencija za nacionalnu bezbednost, prenele su juče “Dnevne novine” saznanja iz državnog vrha.
Interna istraga u Ministarstvu spoljnih poslova je pokrenuta i pokazuje da resorno ministarstvo ne mora biti jedino odgovorno za “curenje” poverljivih diplomatskih dokumenata u crnogorsku javnost.
U diplomatsoj depeši ambasade Crne Gore u SAD, koje je list “Dan” objavio, navedeno je da u NATO nema konsenzusa o slanju pozivnice za članstvo Crnoj Gori u decembru ove godine, nego čak senator Džon Mekejn smatra da će za članstvo država morati da sačeka narednog predsednika SAD, gde će izbori biti održani na jesen 2016.
Sa sastanka u Berlinu je, pak, objavljeno da je Lukišić kazao da se “ruski pritisak na Crnu Goru odvija preko mnogobrojnih struktura od Srpske pravoslavne crkve, opozicionih partija do određenih nevladinih organizacija”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: