Dok režim u Podgorici na sve načine pokušava da minimizira aferu “Depeša”, koja danima potresa Crnu Goru, mediji i političari “bombarduju” javnost novim dokazima. Još se ne zna ko je krtica koja je provalila poverljiva dokumenta – depeše ambasada Crne Gore u Vašingtonu i Berlinu u kojima se iznose detalji razgovora koje je vodio šef diplomatije Igor Lukšić sa tamošnjim zvaničnicima, kao i Vesko Garčević, nacionalni koordinator za NATO, na sastanku Komiteta zamenika stalnih predstavnika pri Alijansi u Briselu.

U ponedeljak je obelodanjeno da komitet NATO nije mogao da obeća predstavnicima misije Crne Gore pri sedištu Alijanse u Briselu da će Crnoj Gori biti upućena pozivnica za članstvo na ministarskom sastanku u decembru. To otkriva informacija o preseljenju misije u zgradu tri, odnosno novu centralu NATO, koja je u dokumentu zavedena pod brojem 01-97/80401/74. Ova informacija poslata je potpredsedniku Vlade i šefu diplomatije Igoru Lukšiću i ministru odbrane Milici Pejanović Đurišić, a sačinila je i potpisala Dragana Radulović, šef Misije Crne Gore pri NATO u Briselu.

Navodi se da su predstavnici Misije Crne Gore nadležnom NATO telu ukazali na specifičnost situacije u pogledu očekivanog poziva za prijem u punopravno članstvo i crnogorski zahtev da se sagleda mogućnost adekvatnog rešenja, kako bi izbegli nepotrebne troškove dva preseljenja u kratkom roku. Međutim, nadležno telo nije imalo odgovor na taj zahtev i odgovorili su da za to nisu dobili instrukcije od pretpostavljenih NATO komiteta koji donose odluke. Uz to, podvučeno je da je službenicima Misije Crne Gore ukazano u neformalnom razgovoru s predstavnicima NATO tela da Crna Gora, čak i ako dobije poziv za punopravno članstvo, ne treba da žuri sa preseljenjem, jer se na taj način može napraviti ušteda značajnih sredstava.

Povodom afere u ponedeljak se oglasio Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene i funkcioner Demokratskog fronta, koji je plasiranje državnih dokumenata klasifikovanih kao poverljivih ocenio kao snažan dokaz da su crnogorske službe bezbednosti izbušene i da državna tajna kao važan temelj sistema nacionalne bezbednosti ne postoji.

“DEPEŠA” I “LISTING”

Nebojša Medojević smatra da afera “Depeša” predstavlja potpuno isti scenario kao u aferi “Listing”, sa samo jednim ciljem. – Davanje čvrstih argumenata NATO da Crna Gora ne dobije pozivnicu u decembru, kako bi se ta tema nastavila sve do izbora 2016 godine. Ovo je samo kontinuitet akcija Vlade prema NATO: od prisluškivanja ambasada zemalja članica NATO, curenja NATO informacija ka trećim državama, zadržavanje operativaca stranih službi u službama bezbednosti i Ministarstvu odbrane, kao i vojni diplomatskim misijama – izjavio je Medojević.

– Najosetljivije informacije prikupljene od strane bezbednosnih službi su dostupne stranim službama, mafiji, tajkunima i svima koji mogu da plate uslugu korumpiranim strukturama. Kontraobaveštajna funkcija ANB ne postoji – rekao je Medojević.

– Nova afera je imala za cilj i da kompromituje Igora Lukšića koji je pokazivao ambicije da bude vezir umesto vezira i koji je na međunarodnim adresama tražio podršku za preuzimanje DPS, za što je, izgleda imao podršku Marovića, Vujanovića, Mugoše i drugih visokih funkcionera DPS, koji su bili nezadovoljni činjenicom da Marković i Roćen imaju nesrazmerno veći uticaj i moć nego oni, smatra Medojević. – Tada se aktivirala Udba sa svojim tajnim dosijeima koji se, kako tvrdi, vode ne samo za lidere opozicije, već i za sve ključne državne i partijske funkcionere i tajkune, kako im ne bi palo na pamet da izdaju i prodaju šefa organizacije – ističe Medojević.

ISTRAGA

Prema nezvaničnim informacija, Igor Lukšić je naredio detaljnu istragu povodom ovog slučaja i do sada je saslušeno više ljudi iz Ministarstva spoljnih poslova. Navodno se u istragu uključila i Agencija za nacionalnu bezbednost.

BILBORD

Mirovni pokret “Ne u rat – Ne u NATO” u susret obeležavanju 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, postavio je bilbord zahvalnosti Ruskoj Federaciji u Baru, ispred zgrade Osnovnog suda i tamošnje SO, na kome je na ruskom jeziku ispisan tekst “9. maj, Dan pobjede – hvala Vam što postojimo”. Bilbord je ilustrovan gregorijanskom lentom i slikom ruskog vojnika pod čijim nogama se nalaze fašistički i NATO simboli.