Brano Mićunović jedini zna ko je ubica Đurekovića

Brano Mićunović, najmoćniji čovek balkanskog podzemlja, mogao bi uskoro da dobije poziv nemačkih vlasti za saslušanje u slučaju ubistva Stjepana Đurekovića, saznaje „Blic“.

Brano Mićunović, svedok u procesu za ubistvo Đurekovića

I mada je Đureković ubijen pre 32 godine u Minhenu, dosad su, kako saznajemo, u postupku za ubistvo nekadašnjeg direktora hrvatske INA svedočili Andrija Drašković, deo nekadašnje ustaške emigracije, nemački policajci, agenti hrvatske službe, a pozive su dobili i nekadašnji agent Udbe Božidar Spasić i sin Mike Špiljka, Vanja…
Suđenje za ubistvo hrvatskog emigranta i državljanina Nemačke Stjepana Đurekovića počelo je u oktobru, a kao saučesnici optuženi su nekadašnji funkcioneri tajne jugoslovenske i hrvatske službe Zdravko Mustać i Josip Perković. Ključni čovek koji bi mogao da dovede do nalogodavca ubistva, što je i glavni cilj suda, jeste Mićunović, za koga se godinama spekulisalo da je učesnik u tom zločinu. Prema tvrdnjama koje nikada nisu dokazane, ubistvo Đurekovića izvršili su Mićunović, njegov kum Đorđe – Giška Božović, Dragan Joksović, Ratko Đokić i Ranko Rubežić. Svi su, osim Mićunovića, mrtvi.

– Mnogi plaćenici nekadašnje Udbe hvalili su se da su ubili Đurekovića, čak i Željko Ražnatović Arkan. Jedini koji je živ a koji bi mogao da se poveže sa tim zločinom je upravo Mićunović – kaže za „Blic“ izvor upoznat sa postupkom koji se vodi pred nemačkim sudom.

Svedočiće video-linkom: Božo Spasić

Božidar Spasić, koji je u vreme ubistva radio u Udbi, za „Blic“ je potvrdio da je dobio poziv za svedočenje, ali da je saslušanje odloženo zbog pretnji.
– Trebalo je da svedočim u aprilu, ali sam u međuvremenu dobio pretnje od ustaške emigracije koje sam prijavio sudiji Manfredu Dausteru, koji vodi postupak. Nas osmoro svedoka smo dobili pretnje, i zbog toga je pokrenuta istraga. Dogovoreno je da svedočim video-linkom kada se okonča istraga o pretnjama – kaže Spasić.

„Rukopis tajne službe“
Stjepan Đureković je ubijen 1983. godine u Minhenu, pošto je u SFRJ optužen za proneveru. U podrumu svoje štamparije pronađen je mrtav sa šest hitaca koji su ispaljeni iz dva različita oružja. Navedeno je i da je udaren sekirom po temenu. Nemački mediji su spekulisali da način likvidacije pokazuje „rukopis jugoslovenske tajne službe“. Izvršioci i nalogodavci nisu otkriveni.

On navodi i da je upoznat sa detaljima postupka.

– Na sudu je potvrđeno da je Đureković bio špijun nemačke BND, zbog čega ga je savezna Udba i označila kao teroristu i saradnika ustaške emigracije. Zato se i našao na meti… – kaže Spasić.
On navodi i da je hrvatska vlada po ulasku u EU dostavila nemačkim vlastima dokumentaciju svojih tajnih službi o tom slučaju. Spasić tvrdi i da Nemačka zasad nije tražila svedočenje Brane Mićunovića.
– Oni i ne traže ubice. Traže nalogodavca i ubeđeni su da je ubistvo naredio Mika Špiljak, tada član predsedništva SFRJ, jer su navodno njegov sin i Miša, sin Josipa Broza, bili sa Đurekovićem umešani u aferu u INI. Ja sam im rekao i da je to ubistvo naredio Stane Dolanc, ali bi oni hteli da označe nekog ko je živ – tvrdi Spasić.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s