Crnogorska vlada: Hrvatska je kršila protokol

Vlada Crne Gore smatra da je susedna Hrvatska prkršila Protokol o privremenom režimu upravljanja Prevlakom, poluostrvom na ulazu u Boku Kotorsku u južnom Jadranu, i to tako što je ranije raspisala tender za davanje koncesija za istraživanje nafte na tom području

Crnogorska strana nijednom nije prekršila Protokol o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine, navedeno je u saopštenju vlade nakon što je hvatski dnevnik “Slobodna Dalmacija” prethodno objavio da Crna Gora računa na 2.020 kilometa kvadratnih hrvatskog mora i na taj način krši Protokol o granicama između Hrvatske i SR Jugoslavije, kao i da obe zemlje nameravaju da istražuju ugljovodonik na tom prostoru.

Povodom tvrdnji iznetih u tekstu “Slobodne Dalmacije” pod naslovom “Crna Gora otima hrvatsko more i vadiće naftu”, crnogorska valda naglašava da je tvrdnja izneta u naslovu i u tekstu “neistinita”.

Iz vlade preciziraju da je upravo Crna Gora u cilju zaštite svojih interesa uložila prigovor hrvatskoj strani i međunarodnim instancama zbog kršenja Protokola prilikom raspisivanja hrvatskog tendera za davanje koncesija za istraživanje nafte i gasa u morskom području koji predstavlja spornu teritoriju.

Naglašavaju da je crnogorski tender orijentisan na prostor koji pokriva jugoistočni deo podmorja Crne Gore, odnosno prema granici sa Albanijom.

Hrvatski list piše da je Hrvatska protokolom iz 2002. odstupila od kriterijuma crte sredine, odnosno ekvidistance i tako Crnoj Gori privremeno, do konačnog utvrđivanja granice, ustupila 52,3 kvadratna kilometara teritorijalnog mora.

Sagovornica “Slobodne Dalmacije”, šefica katedre za međunarodno pravo s Pravnog fakulteta u Splitu Vesna Barić Punda, navela je da je problem nastao 2011. godine. “Novi problemi stižu 2011, kada je Vlada Crne Gore donela odluku o određivanju blokova za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, čija lateralna granica prema Hrvatskoj značajno odstupa od crte razgraničenja prema protokolu iz 2002. jer ima novi smer prema Hrvatskoj”, navela je Barić Punda.

Višedecenijski spor je u postupku rešavanja između Hrvatske i Crne Gore kao naslednice privremenog režima uspostavljenog na osnovu Protokola o Prevlaci iz 2002. godine, a aktuelizovan je pošto su dve zemlje raspisale tendere za istraživanje nafte i gasa.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s