Hrvatska i srpska elektroprivreda u borbi za Crnu Goru

Hrvatska i srpska elektroprivreda u borbi za Crnu Goru

Hrvatska elektroprivreda (HEP) najavila je investicioni iskorak u region, a prvi korak mogao bi biti preuzimanje Elektroprivrede Crne Gore. No, za slične namere prema crnogorskoj elektroprivredi iskazuje i Elektroprivreda Srbije.

Aranžman Hrvatske elektroprivrede navodno uključuje i dogovor o ulaganju u termoelektranu Pljevlja II, na kojem su radili i hrvatski konsultanti.

“Nismo još ušli u ozbiljne pregovore, ali interes mogu potvrditi. Pre same akvizicije mora se još puno toga dogoditi na domaćem tržištu”, rekao je za Večernji list izvor iz hrvatske Vlade. Reč je pre svega o inicijalnoj javnoj ponudi deonica kojom bi se prikupio kapital za investicije.

S druge strane, srpski premijer Aleksandar Vučić najavio je planove elektroprivrede Srbije. “Ne želimo privatizovati EPS, nego proširiti svoj uticaj. Razgovaramo s Republikom Srpskom i Crnom Gorom”, rekao je Vučić te dodao da je u toku analiza koja će pokazati profitabilnost tog poteza, ali da nije sporno da bi preuzimanje dva tržišta značilo puno za jačanje srpske privrede.

HEP razmatra i mogućnost ulaganja u hidroelektrane u BiH i nekoliko firmi s područja Srbije, Slovenije i BiH preko kojih bi ušao na tržište distribucije

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR: