Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije u ponedeljak u Sarajevu podržala Predlog rezolucije o Sutorini, kojom njen predlagač, poslanik SDP BiH u ovom domu Denis Bećirović, traži izuzimanje ove teritorije iz sastava Crne Gore i njeno pripajanje BiH.

U raspravi o izveštaju Ustavnopravne komisije više poslanika je ocenilo da bi problematizovanje granice sa Crnom Gorom nanelo štetu BiH.

Poslanik SNSD Lazar Prodanović rekao je da je rasprava o teritoriji tuđe zemlje bila nepotrebno gubljenje vremena i da je nanesena i šteta, jer Crna Gora i BiH sada nemaju ambasadore u Sarajevu, odnosno Podgorici.

– Nemamo nikakvu mogućnost za međunarodnu arbitražu, jer u vreme međunarodnog priznanja BiH Sutorina nije bila deo BiH – konstatovao je Prodanović, ističući da bi prihvatanje Rezolucije o Sutorini otvorilo pitanje granice BiH u celini. Prodanović je ocenio paradoksalnim što Predstavnički dom nije odmah zatražio od Predsedništva ili Saveta ministara BiH da dostavi kompletan tekst sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

JEDAN GLAS “ZA”

JEDINI koji je podržao rezoluciju bio je Momčilo Novaković iz NDP, koji je rekao da ga stručnjaci nisu dovoljno ubedili da BiH nema šanse da arbitražom dođe u posed ove teritorije.