Jelko Kacin o crnogorskoj aferi “Depeša”: To je pokušaj odlaganja ulaska u NATO

Bivši poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin smatra da je pozadina afere “Depeša”, odnosno “curenje” informacija iz poverljivih diplomatskih dokumenata u crnogorsku javnost, pokušaj da se odloži poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO.

Jelko Kacin

On objašnjava da Crna Gora nije “ni prva ni poslednja država kojoj se desilo tako nešto” i da je očigledno da se u zahtevnijim, završnim fazama integracije države u Alijansu, dešavaju takvi slučajevi.
“Imali smo sličnih primera i u nekim drugim evropskim državama”, podsetio je slovenački političar u izjavi za “Pobjedu”.

Dnevnik “Dan” je nedavno objavio dva poverljiva diplomatska dokumenta – depeše ambasada Crne Gore iz Vašingtona i Berlina, u kojima su informacije i detalji razgovora koje je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić obavio prilikom posete SAD i Nemačkoj na temu NATO integracija.
Po pravilu se, kako je naveo Kacin, dokazalo da iza objavljivanja takvih depeša uobičajeno stoje ljudi ili pojedinci zaposleni u institucijama kojima ne odgovara integracija države u NATO.

Podgorica

“Na taj način se pokušava sa kompromitacijom nosioca tih aktivnosti, odnosno funkcija, u ovom slučaju ministra spoljnih poslova Lukšića, ne bi li se odložio poziv za NATO”, smatra Kacin, uveren da pokušaj zaustavljanja tog procesa “neće uspeti” i da postoji dosta osnova da se donese pozitivna preporuka, odnosno poziv Crnoj Gori za članstvo u Alijansi.
Komentarišući napredak Crne Gore u evrointegracijama, on kaže da država “mora da nastavi sa radom” i da ne bi smela sadašnju situaciju da “razume olako”.
“Crna Gora bi u tom slučaju mogla biti ne samo barjaktar, već i podstrek za ostale države u regionu koje bi trebalo da se ugledaju na sve ono što je do sada uradila vaša država”, smatra Kacin.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s