Lider vladajuće koalicione Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić, na kongresu stranke može da računa na podršku najmanje 16 od 22 opštinska odbora i na glasove preko dve trećine delegata koji će 3. juna birati novo rukovodstvo.

Ovo su nezvanične informacije iz opštinskih odbora ove partije koju, međutim, treba uzeti sa rezervom, jer dolazi iz tabora Krivokapića. Njegovi protivkandidati na stranačkim izborima su potpredsednik stranke i aktuelni ministar saobraćaja Ivan Brajović i član Glavnog odbora stranke Merdin Markišić.

Izbornom konvencijom tivatskog SDP-a u utorak je završen proces biranja delegata za kongres u svim gradovima. Nakon toga biće poznato svih 356 delegata koji će birati novo rukovodstvo, predsednika i glavni odbor stranke.

Prema kalkulacijama koje je u SDP-u sada već lakše praviti jer su poznata imena gotovo svih delegata, dvotrećinska podrška aktuelnom lideru ne bi trebalo da bude dovedena u pitanje. Krivokapiću, navodno, ide u prilog i to što može da računa na glasove gotovo tri četvrtine sadašnjeg sastava glavnog odbora SDP-a. Aktuelni članovi GO činiće na kongresu ostatak od 275 do 356 delegata.

Iz Rožaja, Kolašina i Plava Krivokapiću je eksplicitno saopštena podrška, a iz Bijelog Polja i Petnjice indirektno najavljena kroz naglašavanje potrebe da partija nastavi sa samostalnim vođenjem politike.

Koliko je za Krivokapića u pretkongresnoj matematici važna podrška odbora iz opština na severu, govori podatak da pomenuti opštinski odbori, uz Andrijevicu i Gusinje, daju više od 140 delegata, što bi moglo da donese i nedostižnu prednost.

BALANSIRANjE

Krivokapić je u proteklom periodu, politikom balansiranja između koalicionih partera u vlasti Demokratske partije socijalista i opozicije, značajno uzdrmao svoj položaj, kako u redovima DPS, tako i u opoziciji koju je “preveo žednu preko vode” prilikom formiranja vlasti u glavnom gradu. Međutim, prema kuloarskim tvrdnjama, u Đukanovićevoj partiji ovo “neverstvo” nisu zaboravili.