Srbija i Hrvatska u trci za Elektroprivredu Crne Gore

Čvršćim povezivanjem elektroprivreda Srbije, Republike Srpske i Crne Gore dobila bi se jaka regionalna kompanija, ali ni drugi ne sede skrštenih ruku

HE Bajina Bašta biser drinskih elektrana (Foto A. Vasiljević)

Želim da vam najavim da imamo drugačije planove sa EPS-om. Ne želimo da ga prodajemo, niti da ga privatizujemo, već da proširimo svoj uticaj. Želimo da razgovaramo sa Republikom Srpskom i sa Crnom Gorom. Pokušaćemo da učestvujemo u kupovini ili stvaranju zajedničkih preduzeća sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom, istakao je premijer Aleksandar Vučić pre nekoliko dana odgovarajući na novinarsko pitanje – da li se planira privatizacija Elektroprivrede Srbije.

Ovakav stav izazvao je ne malo iznenađenje u energetskim krugovima. Tim pre što se poslednjih godina češće govorilo da će EPS morati da nađe strateškog partnera kako bi nastavio da se razvija, jer s ovakvom socijalnom cenom struje to sam ne bi mogao.

Da se odustalo od bilo kakve vrste privatizacije EPS-a potvrdio nam je i sam ministar energetike Aleksandar Antić rekavši „da će analiza o mogućem spajanju EPS-a s elektroprivredama Crne Gore i Republike Srpske biti završena za nekoliko meseci. Vrednost ovog posla ogleda se u tome što bi EPS postao ozbiljan igrač u regionu. Bolje bi se bilansirala proizvodnja u različitim periodima godine, jer Srbija ima manjkove, a RS viškove”, objasnio je resorni ministar.

Da Srbija nije jedina koja razmišlja o tome da postane veći regionalni energetski igrač potvrđuju i reči hrvatskog ministra ekonomije Ivana Vrdoljaka, koji je više puta najavljivao da bi hrvatska Elektroprivreda trebalo da postane regionalni igrač preuzimanjem kompanija u zemljama bivše Jugoslavije.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, međutim, nema nameru da prodaje Elektroprivredu RS i objašnjava „da nije donesena nijedna odluka o prodaji Elektroprivrede”.

– Razumeo sam iz izjave predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da treba da sarađujemo. Mi nismo protiv toga da se razvojna funkcija objedini i da se na jednom mestu vodi razvoj za obe elektroprivrede. Da se obezbedi finansijska podrška za nove projekte ili da se dogovori uspostavljanje jedinstvenog tržišta, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu. On smatra da bi bilo najbolje da bude uspostavljena nova berza električne energije u regionu.

Upitan koliko je spajanje tri elektroprivrede moguće po sistemu „Telekoma Srbije” koji je kupio „Telekom Republike Srpske ” i licencu mobilnog operatera u Crnoj Gori, Dragan Šagovnović, generalni direktor Ekonomskog instituta u Beogradu, kaže za „Politiku”, da je ova inicijativa Instituta stara više od 10 godina. Institut je radio projekte za praktično sve elektroprivrede u regionu, a 2006. godine ukazao je na vezu između cene struje u Srbiji i vrednosti EPS-a, posle čega se prestalo s pričom o privatizaciji.

– Predlagali smo svim prethodnim vladama da ozbiljno razmotre mogućnost spajanja, ali osim pohvala nismo dobili nikakvu povratnu informaciju, kaže on.

Šagovnović objašnjava da različiti modeli povezivanja elektroprivreda u regionu obezbeđuju velike mogućnosti za uštede u investicionim i tekućim troškovima, povećanje pouzdanosti i kvaliteta snabdevanja, smanjenje negativnih uticaja na okolinu i jačanje pozicije u međunarodnoj trgovini električnom energijom.

– EPS ima godišnji bilansni manjak struje, dok Elektroprivreda Republike Srpske ostvarujevišak. Zajedničkim radom mogao bi da se ublaži, a u hidrološki povoljnim godinama i eliminiše manjak električne energije, objašnjava prvi čovek Ekonomskog instituta.

Osim toga, na ovaj način omogućilo bi se bolje upravljanje slivom reke Drine, jer bi se rad hidro i termo proizvodnih kapaciteta jedinstveno koordinirao.Omogućilo bi seprofitabilnije korišćenje akumulacione hidroelektrane na Trebišnjici koja bi mogla više da se koristi kao vršna elektrana, a manje za osnovno opterećenje.

– Na ovaj način stvorila bi se mogućnost da se električna energija na regionalnom tržištu prodaje po znatno višim cenama, jer bi se isporuka mogla garantovati u energetskom smislu.

EPS i ERS su dva potpuno kompatibilna sistema, čijim bi se povezivanjem omogućilo bolje upravljanje resursima, veći stepen energetske nezavisnosti, sopstveni potencijal za izgradnju novih kapaciteta.

– Ovaj projekat smatram važnijim od svih privatizacija i velikih projekata koji se danas u Srbiji pominju, kaže Šagovnović i dodaje da je reč o strateškom partnerstvu, koje ne podrazumeva, ali i ne isključuje vlasničku vezu. Pokušavamo da promovišemo potrebu da elektroprivrede Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne

Gore imaju zajedničku energetsku strategiju, koja će im omogućiti usaglašen razvoj, ističe Šagovnović.

Vlada Republike Srpske zauzela je stav da ERS ne treba privatizovati, jer je strateški resurs i da elektroprivredu treba razvijati kao kompaniju od regionalnog značaja.

Iako se niko od zvaničnika Crne Gore još nije oglasio ovim povodom, prema poslednjim informacijama skupštinska komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije usvojila je plan rada za ovu godinu, prema kom će se, između ostalih, razmatrati prodaja Elektroprivrede Crne Gore.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: