Intimna ispovijest Vladimira Putina – ‘Tata je padao u nesvjest od gladi da bih ja imao što jesti’

O životu Vladimira Putina ne zna se mnogo, a detalje o svom teškom djetinjstvu tijekom Drugog svjetskog rata otkrio je u kolumni za ‘Ruski pionir’.

Vladimir Putin (Foto: ALAIN JOCARD / AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je kolumnu u listu ‘Ruski pionir’. U vrlo intimnoj ispovijesti otkrio je nepoznate detalje o svojem ranom životu te objasnio kako su njegovi otac i majka čudom preživjeli Drugi svjetski rat.

‘Iskreno govoreći, otac nije volio čak ni spominjati tu temu. Ali kada su odrasli razgovarali bio sam prisutan i sve informacije o ratu i o tome što se događalo s mojom obitelji saznao sam iz tih razgovora’, naveo je Putin a piše Blic.

Njegov otac služio je vojsku u Sevastopolju, u podmorničkim jedinicama. ‘Pričao je kako su ga ranili. On i još jedan njegov ratni drug krenuli su u manju akciju u njemačku pozadinu. Došli su do njemačkog bunkera, ali iz njega je izašao snažan momak. Oni se nisu mogli pomaknuti jer su bili na meti mitraljeza, a njemački vojnik je izvukao granatu, a onda i drugu, i bacio je na njih, napisao je ruski predsjednik, navodeći i da je njegov otac tada teško ranjen.

Cijeli je život proveo sa šrapnelima u nozi, koji nisu nikad izvađeni.
‘Noga ga je boljela, a stopalo nije bilo pokretno. Sitne šrapnele liječnici nisu dirali da kosti ne bi napukle. Hvala Bogu, otac nije izgubio nogu, jer se njime bavio dobar liječnik’, napisao je Putin.
‘Dok je otac ratovao, njegovog starijeg brata odveli su od majke u Dječji dom, da bi ga kasnije evakuirali. Tamo se razbolio od difterije i umro tijekom blokade Lenjingrada, odnosno današnjeg Sankt Peterburga. Otac je, kad su mu dozvolili da hoda, stao na štake i pošao kući. Kad je stigao, vidio je da bolničari iznose tijela mrtvih iz ulaza, a među njima i njegovu ženu.

Prišao je i učinilo mu se da ona diše. Rekao je bolničarima da je još živa, ali su mu bolničari odgovorili da će izdahnuti kasnije i da neće preživjeti’, napisao je ruski predsjednik.

Njegov je otac tada na bolničare krenuo sa štakama i prisilio ih da majku vrate u stan.

‘Bolničari su mu rekli da će učiniti kako kaže, ali su ga upozorili da neće u taj kraj dolaziti ponovno bar dva do četiri tjedna i da će se, ako žena umre, morati snalaziti sam. Ali, on je nju podignuo na noge – ostala je živa. I živjela je do 1999. godine. A otac je umro krajem 1998.’, navodi Putin.

‘Mama mi je pričala kako je dolazila kod oca u bolnicu gdje je ležao poslije ranjavanja. Imali su malo dijete od tri godine. Glad, blokada… Otac joj je davao svoju bolničku porciju hrane, krišom od liječnika i medicinskih sestara. Ona bi ga sakrila, nosila kući i hranila dijete. Onda je on u bolnici počeo padati u nesvijest od gladi i liječnici i sestre su shvatili što se događa i nisu je više puštali’, napisao je Putin.

Ovo nije prvi put da Putin piše za “Ruski pionir”. Dok je bio na funkciji premijera, u svibnju 2009. godine ispričao je za taj časopis zašto ne treba otpuštati ljude, a ako ih već mora otpustiti – da to radi sam.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: