U CRNOJ GORI ŽALE ZA NEKADAŠNJIM PRVIM MAJEM

Više političkih partija u Crnoj Gori oglasilo se povodom 1. maja

Jedni su objavili stavove da se društvo “vrati vrednostima” Međunarodnog praznika rada, a drugi kritike da danas nema ni ko, ni zašto da slavi taj praznik.

Neke opozicione partije su ovaj povod iskoristile da ponove svoju priču da “radnika nema”, jer je velika nezaposlenost, a oni koji rade, praktično su žrtve “gazdinskog sistem” poslodavaca.

Nedavno osnovana Demokratska narodna partija je saopštila da je 1. maj “teško slaviti” u Crnoj Gori, u kojoj je “radnička klasa prva i najveća žrtva tranzicije”.

Praznovanje Prvog maja, kako je navedeno, čuva se samo u uspomenama na vreme komunističko-socijalističke vlasti.

Ista partija poziva da se “izvrši revizija pretvaranja društvene i državne svojine u kapitalističku, primenom nauke”.

“Prvomajski praznici su se nekada rado čekali i proslavljali. Danas, u državi u kojoj stopa nezaposlenosti iznosi 37 odsto, 1. maj se ne moze nazvati praznikom”, saopštila je Socijalistička narodna partija.

Ta partija insistira na “slobodnom sindikalnom organizovanju”.

Takođe, novoosnovana stranka, Ujedinjena reformska akcija (URA), u svom prvomajskom proglasu ističe da Crna Gora “mora poštovati svoje građane” i da treba da se “vrati vrednostima solidarnosti i socijalne pravde”.

“Stariji se sećaju 1. maja, u jednoj Crnoj Gori, po izletima u prirodu, po prvomajskim urancima, kulturno-umetničkim programima, to su neka davna i srećna vremena”, piše u saopštenju URA.

Ta stranka se, kako je navedeno, zalažze za “protiv eksploatacija a za vrednosti za koje su se borili radnici u Čikagu 1. maja 1886. godine”.

Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Socijaldemokratske partije, članice vladajuće koalicije, Ranko Krivokapić je građanima Crne

Gore i sindikalnom članstvu uputio prvomajske čestitke.

U saopštenju, naslovljenom “Prvomajski proglas”, Krivokapić je naveo da “stvaraoci i pregaoci moraju biti pokretačka snaga svakog društva i snaga izgradnje države i njenog razvoja”.

Država je, kako se dodaje u saopštenju, dužna da radnicima osigura pravni i ekonomski sistem koji će značiti redovno primanje plata i “adekvatnu nagradu za rad”, ali ne samo to, već i dostojanstvo.

Tranzicija je mnoge ostavila bez posla, podseća se u Krivokapićevom Prvomajskom proglasu i dodaje da zato treba ulagati u “održive projekte” i valorizovati bogatstvo koje stoji na raspolaganju.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s