Internet bi mogao biti na rubu kolapsa

Eksperti i naučnici upozoravaju da bi internet mogao biti na rubu kolapsa i dostići svoj limit za samo osam godina.

Internet se bliži ispunjenju svojih krajnjih kapaciteta pošto ne uspeva da drži korak sa potražnjom za sve bržim prenosom podataka, navode naučnici, prenosi britanski list “Dejli mejl”.

Vodeći inženjeri, fizičari i predstavnici telekomunikacionih kompanija pozvani su na sastanak kasnije ovog meseca u Londonskom Kraljevskom društvu da bi razmotrili šta se može učiniti da se spreči kriza interneta. Bum koji su doživeli internet tv, servisi, kao i sve moćniji kompjuteri povećali su pritisak na našu komunikacionu infrastrukturu, navodi “Dejli mejl”.

arstechnica.net

Kablovi i optička vlakna koja šalju informacije u naše lap topove, pametne telefone i tablet računare mogli bi dostići svoj limit u toku narednih osam godina.

Endrju Elis, profesor sa Aston univerziteta u Birmingemu, navodi da je u poslednjoj deceniji brzina interneta povećana pedesetostruko, dok su optički kablovi dosegli maksimum svog fizičkog kapaciteta i ne mogu da sprovode više svetlosti nego sada.

On dodaje da internet sada troši istu količinu energije kao avioindustrija, što iznosi oko dva odsto utrošene energije razvijenih zemalja, a to je samo za prenos podataka, i ako se tome doda električna energiju koju troše elektronski uređaji onda taj procenat raste na osam odsto.

Internet kompanije mogu da postave nove kablove, ali ovakav metod je skup, a problem je i količina struje neophodne za prenos podataka, jer što je internet brži, potrebno je više energije.

Postavljanje novih kablova moglo bi tako da znači da bismo mogli ostati bez energije u roku od 15 godina.

Elis navodi da je zato potrebno o ovom problemu pričati sada, odnosno treba utvrditi šta može da se uradi da se spreči buduća kriza, prenosi “Dejli mejl”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: