RAT PROPAGANDOM Ruska kampanja sve agresivnija, Zapad sprema ofanzivu

Zapadne sile se spremaju da pokrenu medijsku kampanju protiv Rusije zbog njene “sofisticirane propagandne mašinerije”, prenosi “Njuz repablik”.

Kako se navodi, cilj je da se pobede svakodnevne bitke za novinske naslove, kao i da se priče iz EU i NATO prenesu i pokažu da je ono što Rusija navodi daleko od istine.

– U Rusiji, EU je opisana kao zavera homoseksualaca… stari mitovi o Hladnom ratu su se vratili – navodi portparol NATO-a u Moskvi Robert Pščel za AFP.

– Propaganda je tako sveprisutna. Oko 90 posto Rusa dobija informacije sa nacionalne televizije, a onaj deo Rusa koji je kritički nastrojen ne gleda televiizju uopšte. To je nemilosrdan narativ koji spoljni svet oslikava kao pretnju Rusiji – navodi Pščel.

Zbog prošlogodišnje aneksije Krimskog poluostrva, odnosi EU i Rusije su se naglo pogoršali i nama naznaka da će se poboljšati u skorije vreme, navodi “Njuz repablik”.

Važan deo u svemu tome odigrala je sofisticirana propagandna mašinerija Rusije, navode zapadni analitičari i zvaničnici.

Kako ističe “Njuz repablik”, početkom aprila ruska televizije je prenela da je mladu devojku ubila ukrajinska artiljerijska paljba, pritom kršeći primirje. Međutim, kada je BBC istražio priču nije pronašao telo devojke, da bi na kraju ruski novinari priznali da ona ne postoji.

Osim toga, kako se navodi, bilo je i ruskih “trolova” koji su na društvenim mrežama postavljali stvari koje su Moskvu prikazivale na dobar način, a vlasti u Kijevu kao fašiste.

– Ono što je jasno je da mi nemamo iste namere kao Rusi. Nije reč o antipropagandi, već o tačnim činjenicama i istinama – rekao je neimenovani zvaničnik EU za “Njuz repablik”.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku pokušala je da razjasni stvar putem mejlova, tvitova, kao i preko sajta Alijanse, ali, kako navodi, postoje limiti koji se mogu postići.

– Bilo bi potrebno previše vremena i energije baviti se svakom laži, tako da se mi bavimo samo osnovnim mitovima i baš velikim lažima – rekla je Lungesku za AFP.

Osim toga, kako navodi Nik Kul sa Univerziteta Južna Karolina, postoji i opasnost da se ode predaleko i da se upadne u ruske ruke.

– Najgora stvar koju Zapad sada može da uradi je da upadne u ulogu koju su im spin doktori Kremlja namenili. To su uloge rusofila koji ne poštuju Ruse, njihovu pravoslavnu crkvu i istoriju i nemaju nikakvog interesa za mirnu budućnost – navodi Kul.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s