BARANIN Junuz Slaković (65), otac Damira Slakovića (27), ogorčen je pisanjem medija da je njegov sin jedinac, član Islamske države. On istovremeno negira i da je njegov sin ekstremista i da je uputio pretnje bilo kome u Crnoj Gori.

Damir je, kako smo već objavili, preko svog fejsbuk-profila uputio pretnje građanima Bara i to kao član Islamske države kojoj se, navodno, pridružio negde između Sirije i Iraka. Naveo je “da će Islamska država doći u Crnu Goru i da neće imati milosti!”

– Damir je juče zvao telefonom majku i kazao joj da ništa nije tačno od toga što piše po novinama – kaže Junuz Slaković, koga smo zatekli u porodičnoj kući u jednoj od slepih ulica Starog Bara.

Skrhani čovek ne skriva patnju što je jedinac pošao u beli svet, a na tu patnju pade ovih dana još teža muka.

– Moj sin se čak i ne nalazi u Iraku, već u Turskoj, gde je otišao pre četri meseca trbuhom za kruhom, jer je u rodnom Baru ostao bez posla – priča otac koji je o ovoj nemiloj situaciji saznao od sestre koja živi u Petrovcu.

– Godinama je radio kao radnik obezbeđenja u bankama, Opštoj bolnici, turističkom naselju Ineks. Međutim, da bi nastavio ovaj posao, bila mu je potrebna licenca zbog koje je išao i polagao ispite u Danilovgradu. Licencu nikada nije dobio, pa je izgubio posao. Pitajte građane Bara, kakav je čovek moj sin. Ako su objektivni, mislim da niko ništa ružno nema da kaže za mog Damira.Fejsbuk-profil Damira Slakovića juče nije mogao da se otvori. Starobarani nerado komentarišu pisanje medija da je Damir među džihadistima. Oni retki koji su bili voljni nešto da kažu uz sleganje ramenima navode da ga poznaju kao dobro dete, finog momka.

Kada mi je sestra kazala šta pišu novine o našem Damiru, ni sam ne znam kako sam na nogama ostao – kaže Junuz. – Mislio sam da će mi srce pući. Mi smo poštena porodica. Sve što imamo zaradio sam pošteno kao majstor keramičar. Mislim da je neko oklevetao mog sina. Nije tajna da upravo u Iraku i Siriji ima ljudi iz Bara koji su tamo na ratištu, o njima niti ko govori, niti se piše, a mog sina na pravdi boga svrstaše u ekstremiste. Istina je da je Damir bio pustio bradicu, išao u džamiju jedno vreme, pa zar zbog toga da ga povezuju sa ovim strašnim stvarima.

NIJE BILO DIREKTNIH PRETNjI IMAMU

Mediji su preneli da je meta pretnji, pored političara, bio i glavni imam barski Muidin Milaimi, koji je negirao da je direktno dobio pretnje.

– Saznao sam o slučaju preko novina. Nismo prijatelji na “Fejsbuku”. Takođe, nisam dobio preteće poruke ni telefonom – kazao je Milaimi ističući da “Islamska zajednica ne podržava ideologiju ekstremizma”. – Ko želi da se upozna sa tradicionalnim islamom neka svrati u Islamski kulturni centar, kao i u sve džamije islamske zajednice Bar.

Milaimi se nada da će državni organi profesionalno odraditi svoj posao kada je reč o bezbednosti građana Bara, koji je tradiconalno prepoznat kao grad dobrih multietničkih odnosa i skladnog suživota.