Zašto crnogorska javnost, politička, građanska, intelektualna, verska i svaka druga, ćuti pred egzodusom jednog naroda koji se permanentno odvija, a ovih dana se pojačava i dovršava? Zašto se niko ne oglašava i ne zapita kuda i zašto idu? A idu ovoga puta i čitave porodice. Samo u toku poslednja dva meseca iz Crne Gore se iselilo na hiljade porodica. Iz Bijelog Polja se od Nove godine odselilo oko 200 porodica. Mnoge škole su ostale bez đaka, a učitelji bez posla. Niko ništa ne preduzima da se masovno iseljavanje zaustavi. Čudi posebno pasivnost bošnjačkih političkih, verskih i kulturnih institucija.

Ovo kaže filolog Rifat Vesković, dugogodišnji poslanik u Skupštini Crne Gore, prvi generalni sekretar SDA Crne Gore, koji je zbog svojih ubeđenja godinama ležao u zatvoru.

– Zašto ne reaguje reis Rifat Fejzić? Ako se iseljavanje nastavi ostaće bez vernika, bez džemata. Dok se on trudi da Ustav Islamske zajednice podesi za novi šestogodišnji mandat, Bošnjaka-muslimana će nestati iz Crne Gore. Izgleda da se egzodusu Bošnjaka najviše raduje aktuelna vlast, jer im se spisak za socijalna i svaka druga davanja smanjuje. Iseljeni će za izbore nekako doći i glasati za DPS-SDP-BS vlast, da im zahvale za iseljavanje, pa bilo ono ekonomske ili političke prirode. Pitamo se da li je to organizovano i ko je iza toga? Zašto svi odlaze u istu pokrajinu i isti grad u Nemačkoj postavlja Vesković interesantno pitanje, uz tvrdnju da Bošnjaci sa severa Crne Gore odlaze u nemačku pokrajinu Niderzaksen, gradić Gorleben, u blizini Hanovera.

PUTUJU ORGANIZOVANOU kontaktu sa novopazarskim prevoznicima smo doznali da su se u prevoz uključile sve tamošnje agencije, od njih smo dobili podatke da su u subotu iz tog grada otišla četiri autobusa građana iz opština sa severa CG prema državama EU, a u utorak dva. Iz Bijelog Polja za vikend su otišla tri autobusa, a u ponedeljak, utorak i sredu po jedan. Neke od agencija sa kojima smo kontaktirali nisu želele da preciziraju broj autobusa koji su ispratili poslednjih dana, samo su nam rekli da je interesovanje veliko, potvrđuju iz NVO “Euromost”, prema čijim informacijama veliki masovni odlasci se očekuju nakon završetka školske godine, jer mnoge porodice čekaju da im deca završe školsku godinu, da bi nakon toga krenule na zapad kontinenta.

– Po svedočenju ljudi koji žive i rade u Hanoveru, u Gorlebenu se decenijama deponuje nuklearni otpad iz Nemačke i Francuske. Gradić se nalazi na samoj granici sa nekadašnjom Istočnom Nemačkom. Nije li možda i u tome tajna naseljavanja bihorskih Bošnjaka u ovom gradiću. Da li oni sada postaju nemački krajišnici u odbrani Nemačke od Rusije? Tražim da se o ovom novom najvećem egzodusu Bošnjaka izjasne Skupština Crne Gore i relevantni činioci u državi, a da o svemu svoj stav saopšti i nemačka ambasadorka u Crnoj Gori – jasan je Vesković, dok je NVO “Euromost” iz Bijelog Polja izašla sa novim podacima o iseljavanju Bošnjaka – za pet dana prošle nedelje, otišlo je najmanje 700 građana.

U prevoz su se uključile skoro sve putničke agencije iz Novog Pazara. Predstavnici “Euromosta” su prisustvovali odlasku jednog autobusa, koji je građane iz Bijelog Polja odvezao do Novog Pazara nakon toga će drugim autobusom iz Novog Pazara za države EU. Juče je jedan pun autobus otputovao iz Rožaja u popodnevnim satima.

“Euromost” je pismeno pozvao ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević da nakon praznika poseti sever Crne Gore i sa predsednicima opština iz kojih se najveći broj osoba iseljava razgovara o modelu po kojem bi se emigracije zaustavile, jer svi građani koji odlaze kažu da to čine zbog teške socijalno ekonomske situacije i nemogućnosti da prehrane sebe i svoje porodice. Da je to u pitanju, a ne beg od najave “čudnih dešavanja” na granici sa Kosmetom, svedoče i reči jednog deke koji je pratio sina, snahu i unučad. Čim je njihovo autobus krenuo, plačući je kazao svom ispisniku, koji je istim poslom bio tu, na autobuskom peronu:

– Ne znam hoću li ih više videti, ali znam da više neće biti gladni.