Makedonska policija vodenim topovima i šok-bombama pokušava da rastera demonstrante koji već nekoliko sati protestuju ispred zgrade vlade. Skopski mediji tvrde da ima povređenih.

Najmanje pet osoba, uključujući i policajce, povređeno je u sukobima demonstranata i policije ispred sedišta vlade u Skoplju, koji su izbili pošto je opozicioni Socijal-demokratski savez objavio da je premijer Nikola Gruevski, pre nekoliko godina, pokušao da zataška ubistvo.

Policija je privela najmanje četiri osobe, javlja skopska televizija Nova.

Ranije danas Najuticajniji opozicini Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) obelodanio je, gotovo četiri godine od smrti Martina Neškovskog, da je njega ubio policajac na dužnosti Igor Spasov, a da je premijer Nikola Gruevski to krio da bi spasao policiju i sebe.To se, kazao je Zaev, jasno može zaključiti iz nezakonito prisluškivanih razgovora šefa tajne službe Saše Mijalkova.

U još jednoj od niza “bombi” u okviru projekta “Istina o Makedoniji”, lider SDSM-a Zoran Zaev je na konferenciji za novinare ponovio da je obaveza te stranke da objavi istinu o kriminalnom vladanju Gruevskog.

“Iskreno smo započeli projekat koji je doneo istinu, a istina je teška, bolna i peče, ali je jedna i jedinstvena i građani moraju da je doznaju u celosti”, rekao je Zaev.

Objasnio je da je Neškovsog ubio jedan policijski službenik dok je VMRO-DPMNE slavila na trgu u Skoplju pre gotovo četiri godine.

“Smrt ovog mladića je osim bola i revolta otvorila i pitanja koja do danas nisu zatvorena. Zbog čega je MUP danima prikrivao ubistvo, zbog čega je odgovornost svedena na pojedinca, zbog čega niko nije preuzeo odgovornost za gašenje jednog mladog života”, rekao je.

Po rečima lidera opozicije iz prisluškivanog materijala se može čuti priznanje Saše Mijalkova da je ubistvo ovog mladića izvršio policajac Igor Spasov koji je bio na dužnosti, a ne kako se želelo prikazati da je taj policajac skupu prisustvovao kao fizičko lide.

“Vlast Gruevskog je skrojila plan da se iza zida lične odgovornosti prikrije odgvornost MUP-a”, dodao je Zaev koji je optužio Gruevskog da je znao za ubistvo Neškoskog.

“Znao je ko je ubio Neškovskog, ali je to sakrivao. Znao je da su njegovo obezbeđenje i MUP krili slučaj i pravili lažne beleške i umesto da zatraži da se objavi istina i da se pozovu na odgovornost svi koji su učestvovali u tom događaju stao je u odbranu svojih ljudi kako bi zaštitio svoju kožu”, rekao je Zaev.

Lider SDSM-a je kazao i da ministarka policije Gordana Jankuloska mora da snosi odgovornost za slucaj ubistva Neškovskog, kao i svi koji su u to umešani, odnosno svi koji su zanali a ćutali, a odgvoornost mora da snosi i sam Gruevski jer je od roditelja i javnosti sakrio istinu”, naveo je Zaev.

Govoreći o akciju SDSM-a koji pokušava da spasi Makedoniju, Zaev je rekao da je već pozvao nezavisne intelektualce da im u tome pomognu.

Dobro je, ocenio je, što se formiraju građanska udruženja za zaštitu Ustava.

“Sve je izvesnije da će doći do ogromnog saveza građana za povratak slobode i demokratije”, rekao je Zaev i dodao da “ako ne valja lokomotiva ne treba menjati vagone.

SDSM pažljivo vodi čitav postupak za obelodanjivanje istine o Makedoniji i da ovoj partiji nije stalo do vlasti već da želi da obezbedi institucije za fer izbore kako bi se zemlja vratila u normalu.

“Ovo radimo da se tako nešto više nikada nebi ponovilo. Navikli smo se na autokratsku vlast. Naše poruke za jedinstvo su upućene svim građanima i očekujem da će nam se apsolutno svi priljučiti”, rekao je Zaev.

Posle obelodanjivanja istine o ubistvu Neškovskog revoltirani građani su putem socijalnih mreža zakazali protest za 18 časova ispred vlade.

Lider opozicione SDSM Zoran Zaev je pocetkom februara počeo javnosti da predstavalja seriju materijala, takozvanih “bombi” koja se odnosi na nezakonita prisluškivanja.

Prema njegovim tvrdnjama, tokom poslednje četiri godine u Makedoniji su premijer Nikola Gruevski i direktor Državne bezbednosti Sašo Mijalkovski nezakonito prisluškivali više od 20.000 građana, preko 100 novinara, kao i neke strane diplomate.