Na pomolu “makedonsko proleće”

 Povređeni građani i policajci, ostaci polomljenih jaja, flaša i razbacano kamenje, ostaju posledice haosa koji je nastao posle protesta u centru Skoplja.

foto: Beta/AP

Protesti, koje je organizovala opozicija, dogodili su se posle objave “29. bombe“ lidera opozicije Zorana Zaeva, odnosno snimaka prisluškivanih razgovora državnih zvaničnika u kojima se govori o navodnom prikrivanju ubistva Martina Neškovskog.

Prezentujući medijima snimke telefonskih razgovora među predstavnicima vlasti opoziciona SDSM je juče optužila premijera Makedonije Nikolu Gruevskog i njegove najbliže saradnike da su pokušali da prikriju celu istinu oko ubistva Martina Neškovskog, koga je pre četiri godine na mitingu VMRO DPMNE, povodom izborne pobede, ubio pripadnik specijalne policije “Tigrovi” Igor Spasov.

Prema objavljenim audiomaterijalima Igor Spasov, koji je za ubistvo osuđen na 14 godina zatvora, ali kao fizičko lice, a ne policajac na dužnosti, bio je kobne noći pozvan na dužnost usmeno od Dejana Mitrovskog, tadašnjeg šefa ličnog obezbeđenja makedonskog premijera i lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

foto: Beta/AP

Protest je, navodno, bio spontano organizovan, putem društvenih mreža, a prema pojedinim procenama ispred zgrade Vlade Makedonije okupilo se nekoliko hiljada demonstranata, koji su tražili ostavke premijera Nikole Gruevskog i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske.

Jankulovska je za vreme protesta izjavila da su razgovori koje je objavio Zaev sečeni i montirani, posle čega su demonstranti burno reagovali i krenuli u sukob sa organima reda.

Okupljeni su probili kordon policije ispred Vlade Makedonije i počeli da bacaju jaja i kamenje na zgradu, da bi potom policija dimnim bombama i vodenim topovima krenula u protivofanzivu.

Lider opozicije Zoran Zaev se nakon toga oglasio na svom Fejsbuk profilu i apelovao na smirivanje situacije, kao i da građani treba da protestuju na miran i dostojanstven način.

foto: Beta/AP

Ministarštvo unutrašnjih poslova Makedonije nije se zvanično oglasilo nakon sinočhnjih protesta u kojima je više osoba povređeno i privredeno, a građani putem društvenih mreža pozivaju na nova okupljanja, svakoga dana u 18 sati.

“Dan je bio dug, ispunjen gnevom i pravdom. Policija je tukla, maltretirala i hapsila svoj narod, koristila vodene topove i pendreke. Danas smo doznali da smo svih ovih godina bili na pravoj strani. Da se izborimo za život! Svaki dan u 6! Vidimo se sutra!”, poruka je koja se širi društvenim mrežama, preneli su makedonski medijji.

Plenum studenata, koji se priključio građanskom protestu, objavio je da je sinoć u čitaonicu “Braća Miladinovi” upala grupa od pedesetak policajaca i da su pretili studentima da će protiv svih njih biti podnete krivične prijave.

foto: Beta/AP

U sinoćnjem sukobu policije i demonstranata ispred zgrade Vlade Makedonije povređeno je ukupno 25 policajaca, a provladini mediji tvrde da su nasilje izazvali demonstranti po unapred utvrđenom scenariju opozicione SDSM-a.

Ipak, slike sa terena koju su mogli da vide svi prisutni je bila sasvim drugačija, navodi portal Plusinfo.

Većina makedonskih nevladinih medija o protestu kažu da je bio miran i nenasilan, sve dok policija, posle pristizanja pojačanja, nije započela brutalnu akciju za potiskivanje demonstranata u oklne ulice.

Za vreme ove akcije, navode, deo demonstranata je brutalno pretučen.

“Provladini mediji lažu da u akciji nisu bile korišćene šok bombe i vodeni topovi iako to može da se vidi i na fotografijama sa lica mesta”, navode ti mediji.

Upotrebu suzavca i vodenih topova je potvrdio i Radio Slobodna Evropa i dodaje da su tokom protesta bila demolirana policijska vozila i da su paljeni kontejneri.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s