Rusi poručili đetićima: Ako nećete nas, nećete dobiti ni naše pare

U narednoj letnjoj sezoni Crna Gora mogla bi da ostane bez ruskih turista, što znači da će njen budžet izgubiti trećinu prihoda, a to je posledica antiruske politike Podgorice – tvrde ruski portali.

Antiruska politika skupo će koštati Crnu Goru: Milo Đukanović nekada je molio Ruse da ulažu u njegovu zemlju

Na taj način zemlja, za čiju je ekonomiju turizam glavni izvor prihoda i čiji dug iznosi skoro 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, može da doživi finansijski kolaps.

Samo prošle godine u Crnoj Gori je boravilo oko 400.000 gostiju iz Rusije (30 odsto ukupnog broja turista). Prema najskromnijim procenama, Rusi su u crnogorsku državnu kasu doneli pola milijarde evra, tj. više od dve trećine ukupnih prihoda od turizma, koji iznose 730 miliona evra.

Crna Gora već duže deluje sa antiruskih pozicija, a u suštini živi od ruskog novca, jer gotovo trećinu budžeta čine prihodi od ruskih turista – navodi “Ruski vesnik”.

Moskva je odlučila da odgovori na politiku koju smatra antiruskom – Ministarstvo obrazovanja zatvara letnje kampove u Tivtu, a ruska Vaterpolo federacija prenela je letnje treninge svojih klubova iz Tivta u Srbiju.

Odmah nakon toga vlasnici hotela u Tivtu počeli su da govore o tome kako je priliv turista iz Rusije smanjen za 80 odsto.

Savetnik predsednika Rusije Sergej Glazjev izneo je još  radikalniji predlog: da se znatno smanji broj čarter-letova, a to je 90 odsto svih letova u Crnu Goru. Po njegovom mišljenju, te avione treba iskoristiti za razvoj domaće turističke industrije. Može se, recimo, povećati broj redovnih i čarter-letova na Krim i u gradove crnomorske rivijere.

Antiruska politika

Posle optužbe ministra spoljnih poslova Crne Gore Igora Lukšića da Rusija “destabilizuje situaciju” u Crnoj Gori izbio je diplomatski skandal. Internet bruji o tome da Lukšić traži da ga Nemačka zaštiti od Rusije i da NATO i EU prime Crnu Goru što pre.

Ruski mediji i portali izveštavaju o, kako tvrde, antiruskoj politici crnogorske administracije.

Svi podsećaju da su svojevremeno premijer Milo Đukanović i drugi visoki crnogorski državnici molili Moskvu i ruske poslovne krugove da u ime “stogodišnjeg bratstva” podrže investicijama slabu crnogorsku ekonomiju.

Rusi su za nekoliko godina posle osamostaljivanja Crne Gore investirali u njenu ekonomiju više od dve milijarde evra. Krupni biznis ulagao je u metalurgiju i eksploataciju sirovina, u izgradnju hotela i turističke infrastrukture. Hiljade Rusa kupilo je nekretnine u crnogorskim odmaralištima. Čak je bila stvorena i zona slobodne trgovine između dve zemlje.

Situacija se naglo izmenila posle 2010. godine. Tada su vlasti Crne Gore usmerile svoju politiku u pravcu ulaska u NATO pakt.

Ruski mediji tvrde da je rukovodstvu u Podgorici postavljen ključni uslov – da se Crna Gora “očisti” od ruskog uticaja.

Preotimanje poslova

Usledilo je “preotimanje” Železare u Nikšiću i njena prodaja engleskoj firmi.

Vlada Crne Gore, tvrde ruski mediji, “preotela” je i Kombinat aluminija Podgorica (KAP), koji je kontrolisala kompanija Olega Deripaske. Preduzeće je potom prodato za simboličnu cenu “lokalnom šefu” Veselinu Pejoviću, koji sada, kako pišu crnogorski mediji, pregovara sa evropskim kompanijama o prodaji te fabrike  za 100 miliona evra.

Turistički kompleks “Astra Montenegro” između Budve i Bečića, koji je do polovine izgradio Sergej Polonski, po odluci lokalnog suda, konfiskovan je u korist države i prodat drugoj kompaniji.

Ruskim kompanijama danas nije dopušteno da učestvuju u privatizaciji lokalnih aerodroma, kao ni u tenderima za izgradnju elektrana.

Policija ne žuri da sprovede istragu pljački i krađa po stanovima ruskih vlasnika, koje su postale česte – navodi “Ruski vesnik”.

Zato je Rusija odlučila da uzvrati udarac, a ruski turisti bili su najveći donatori crnogrske ekonomije – navode ruski mediji.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s