Đukanović: Nismo za NATO da bismo bili protiv Rusije

Premijer Milo Đukanović poručio je u četvrrtak iz Berlina da je prioritet broj jedan crnogorske državne politike sticanje poziva za članstvo u NATO savezu i naglasio da vlada nije izabrala NATO da bi bila protiv Rusije, ili protiv bilo koga, već zbog toga što deli vrednosti Alijanse.

Ulazak u NATO šansa za ceo region, tvrdi Milo Đukanović

Đukanović je tokom izlaganje u Nemačkom društvu za spoljnu politiku, na temu “Evropski pogled sa Zapadnog Balkana – iskustvo Crne Gore”, precizirao da vlada “do kraja ove godine” očekuje poziv za članstvo u Alijansi.

– To je naša ideja vodilja. Mislimo da je naš optimizam realan… i da će poziv uslediti u decembru. Već naredne nedelje očekujemo pozitivne tonove i poruke ohrabrenja sa Ministarskog sastanka NATO-a u Antaliji – obrazložio je predsednik vlade.

Članstvo Crne Gore, prema njegovom mišljenju, nije samo važno za državu i njenu bezbednost, sigurniju evropsku budućnost, već i za Balkan, ceo Mediteran, kao i za stabilnost u Evropi i u evroatlantskoj zajednici, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

– Poziv Crnoj Gori je dobitna kombinacija za sve – uveren je Đukanović koji dodaje da u vladi znaju da je odluka o članstvu u NATO savezu “uvek i politička” i naglašava da ih, bez obzira na dugu tradiciju dobrih odnosa s Rusijom, to ne ograničava da sami biraju put u budućnost i donose odluke u skladu sa svojim nacionalnim i državnim interesima.

Crnogorski premijer, takođe, smatra da je država kao pouzdan sused i partner zaslužila poštovanje regiona i podseća da su pre nepune tri godine otvorili pregovore za članstvo u Evropskoj uniji i da pregovaraju o 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

U vladi su, prema njegovim rečima, svesni da su integracije proces koji će trajati i da članstvo u Uniji zavisi, pre svega, od učinka Crne Gore.

Đukanović je uveren i da Balkan nikada u svojoj istoriji nije bio integrisaniji u Evropu nego danas, niti bolje i stabilnije mesto za život i za biznis.

– Hrvatska se pridružila Sloveniji u Uniji i NATO savezu. Albanija je, takođe, članica NATO, a postala je i zemlja kandidat za EU. Srbija je na početku pregovaračkog procesa… BiH je nakon poslednjih izbora u šansi da uhvati priključak s integracijama. Evropska budućnost kao strateška orjentacija celog regiona snažna je nit koja nas objedinjuje – zaključio je Đukanović.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s