Nemački poslanik: Kosovo, Albanija i Crna Gora su zemlje sigurnog porekla, ne možemo davati azile

Ekspert za unutrašnju politiku Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i zamenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Tomas Štrobl smatra da u cilju smanjenja i lakšeg proterivanja azilanata sa Balkana, zemljama “sigurnog porekla” treba proglasiti Kosovo, Albaniju i Crnu Goru.

Nemački Bundestag

“Mi moramo te zemlje proglasiti zemljama sigurnog porekla”, rekao je Štrobl dnevniku “Velt” pred sutrašnji samit o izbeglicama i azilantima u kabinetu kod kancelarke Angele Merkel.
Štrobl je zahtevao od nemačkih pokrajina, u kojima su na vlasti socijaldemokrate i Zeleni koji se protive tome da se Kosovo, Albanija i Crna Gora proglase zemljama sigurnog porekla, da “skinu partijsko-političke naočare”.

Podsećajući da su prošle jeseni Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina proglašene u Nemačkoj zemljama sigurnog porekla, on je rekao da najveći broj izbeglica dolazi sa Balkana, premda je stopa onih koji su i dobili zaista izbeglčni status, kako je rekao – skoro nula.
Radi ubrzanja proterivanja u zemlje porekla svih onih koji nisu dobili azilantski i izbeglički status, Štrobl je predložio da se sve izbeglice sa Balkana smeste u takozvani prvi prihvatni centar i da tu ostanu dok traje postupak, a zatim, ako dobiju odbijenicu, da se odmah, direktno iz tog centra vrate u zemlju porekla.

Angela Merkel

“To bi opštine (finansijski) rasteretilo za polovinu…”, rekao je Štrobl i zatražio od nemačkih pokrajina da odbijene azilante brže proteruju, a od Evropske unije pravedniju raspodelu izgeblica među 28 zemalja članica.
“Kriterijumi za to bi mogli biti broj stanovnika i privredna jačina zemlje”, obrazložio je Štrobl svoj predlog o pravednijoj “raspodeli” izbeglica.

Na samitu o izbeglicama i azilantim u Kancelarskoj službi u Berlinu, osim Angele Merkel, učestvovaće i vicekancelar Zigmar Gabrijel, ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, šef Kancelarske službe Peter Altmajer, opunomoćenik vlade za pitanja izbeglica Ajdan Ezoguz i više šefova vlada nemačkih pokrajina.
Građani Kosova su u martu ove godine podneli ubedljivo najviše zahteva za azil u Nemačkoj, ukupno 11.729, a od početka godine uočava se trend rasta broja azilanata sa Kosova.
U januaru su građani Kosova podneli ukupno 3.630 zahteva, u februaru 7.728, a u martu čak 11.729 zahteva za azil.
U martu ove godine su, iza građana a Kosova, na drugom mestu Sirijci, sa ukupno 4.620 zahteva za azil, zatim sledo Albanija (3.020), a na četvrtom mestu je Srbija sa ukupno 2.833 zahteva.
Od januara do marta ove godine, na prvom mestu su opet građani Kosova, sa ukupno 23.137 zahteva, zatim slede građani Sirije sa 15.444 zahteva i na trećem mestu građani Srbije sa 9.074 zahteva.

Plima sa Kosova

Ukoliko se ova godina uporedi sa istim periodom lane, onda se uočava ogroman rast broja zahteva za azil, posebno sa Kosova, gde je u periodu januar – mart 2014. godine bilo podneto ukupno svega 1.394 zahteva (sada 32.137), iz Sirije 5 527, (sada 15.444) i iz Srbije ukupno 5 289 zahteva, (sada 9.074).

Kada je reč o Srbiji, ona je u Nemačkoj proglašena sigurnom zemljom, odnosno, zemlljom sigurnog porekla, što znači da su zahtevi za azil njenih građana u principu neosnovani, ali se pojedinačno ipak mogu potvrditi.
Pored Srbije, zemljama siugurnog porekla proglašene su i Makedonija i BiH, čime se potvrdjuje da u sve te tri balkanske zemlje nema ni političkog mučenja, ni progona, ni zlostavljanja političkih neistomišljenika, pa time ni osnovnih razloga za podnošenjem zahteva za azil.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s