Radnici iz Srbije nepoželjni u Crnoj Gori!

Najnovija odluka vlade Crne Gore da zabrani upošljavanje stranaca dok na njihovom tržištu rada ima odgovarajućih kadrova ostaviće bez prihoda na hiljade sezonaca iz Srbije, ali i drugih zemalja u regionu.

Plaža

Radnici iz Srbije nepoželjni na crnogorskim plažama 

Ova zabrana, koja je u Crnoj Gori uvedena 1. aprila ove godine stupanjem na snagu Zakona o strancima, pogodiće ukupno 23.000 sezonaca iz Srbije, Bosne,

ŠTITE SVOJE GRAĐANE

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić potez Crnogoraca smatra opravdanim.
– Bez obzira što to ne odgovara za više od 10.000 naših radnika koji sezonski rade u Crnoj Gori, dobro je kad država vodi računa o svojim građanima – kaže Savićeva i dodaje da bi volela da se i naša država tako ponaša prema radnicima.

Albanije i drugih okolnih zemalja. Samo srpski ugostiteljski i građevinski radnici mesečno će zbog toga gubiti od 1,5 do pet miliona evra, što znači da će od maja do oktobra ostati kratki za oko 30 miliona evra.
– Ako uzmete da u Crnoj Gori radi oko 3.000 sezonskih radnika, počev od ugostiteljstva do građevinarstva, koji zarađuju po 400 do 500 evra mesečno, to znači da mesečno izgubimo oko 1,5 evra. Oni pretežno u Crnoj Gori rade na divlje i to je obično fizička radna snaga: zanatlije, keramičari, vodoinstalateri koje angažuju lokalne firme. Naša građevinska operativa ne radi tamo jer mora da otvara predstavništvo i prijavi sve radnike – kaže Goran Rodić, predsednik Građevinske komore Srbije, i dodaje da na ovaj način Crnogorci žele da iskorene rad na crno.

Samit će biti održan u Bečićima

Samit će biti održan u Bečićima 

Glavni protivnici novih odredbi zakona samo su poslodavci u CG zbog opasnosti da zbog ograničenja ostanu bez kvalifikovane radne snage.
– Ako se ovako nastavi, svi smo izgubili. Ovo je duboko štetan zakon – izjavio je predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović i dodao da je prošle godine izdato 23.000 radnih dozvola, od toga 4.000 u turizmu.
  1. #1 by jana on 9. svibnja 2015. - 16:48

    A ŠIPTARI SA KOSOVA ZIDAJU VIŠE SPRATNICU KOD BBUDVANSKE PIJACE.

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s