SAD od Grčke traži da odustane od, kako se navodi, drugog projekta kojim bi se ruski gas dopremao preko Turske, a grčki zvaničnik tvrdi da njegova zemlja da jača odnose sa Rusijom i podržava Turski tok.

“Složili smo se da treba da se fokusiramo na projekte koji su danas na stolu, a to je Transjadranski gasovod (TAP) koji će se nadovezati na azerbejdžanski gasovod”, rekao je danas specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za energetska pitanja Amos Hohstajn posle razgovora sa grčkim ministrom za energetiku u Atini, a prenosi agencija Rojters.

“Turski tok ne postoji. Ne postoji konzorcijum koji bi ga izgradio, niti ima ugovora o njegovoj izgradnji. Stoga, ostavimo to po strani, i pričekajmo dalji razvoj događaja po tom pitanju, dok se u međuvremenu fokusiramo na ono što je važno, a to je gasovod koji smo već dogovorili i na koji je Grčka već pristala”, izjavio je Hohstajn.

U saopštenju grčkog ministra energetike Panajotisa Lafazanisa, objavljenom posle razgovora sa Hohstajnom, navodi se da vlada u Atini želi jače veze sa Rusijom, kao i da će Grčka nastaviti da podržava gasovod Turski tok, iza kog stoji Rusija.