Zabrana praktikovanja vjerskih običaja u SFRJ je nedokazani mit

KLIKER DESK – Četvrt vijeka nakon razbijanja SFRJ, ideali, vrijednosti i tekovine koje je ta država kreirala i dalje čvrsto stoje u srcima značajnog broja građana u bivšim socijalističkim republikama, ali se neki mitovi, poput onog o zabarani praktikovanja vjerskih običaja, i dalje provlače kroz javne nastupe političara i mejnstrim medije.

Facebook stranica SFR Jugoslavija objavila je u utorak seriju fotografija doživotnog lidera SFRJ Josipa Broza Tita u susretima sa najvišim pravoslavnim poglavarima iz Jugoslavije i svijeta, kako bi pomogli u demistifikovanju mita o „brutalnim kršenjima vjerskih sloboda sveštenstva i građana“.

Na društvenim mrežama, inače, postoji nekoliko grupa i stranica koje okupljaju poštovaoce tekovina SFRJ, a jedna od od onih sa najvećem brojem članova je i SFR Jugoslavija, koja redovno objavljuje događaje i podsjećanja vezana za slavne datume i ličnosti iz istorije druge Jugoslavije.Na stranici je u utorak na Badnji dan objavljen set fotografija koji prikazuje posjetu vrha Srpske pravoslavne crkve maršalu Titu na jednom jugoslovenskom ostrvu 1960. godine.

Na fotografijama je jasno primjetno da je susret protekao u odličnoj atmosferi i može se naslutiti gotovo prijateljski odnos patrijarha srpskog Germana i jugoslovenskog lidera Tita.

Osim serije fotografija sa liderima SPC iz 1960. na stranici je takođe objavljen serijal fotografija maršala Tita sa najznačajnijim pravoslavnim patrijarsima njegovog vremena.

Na fotografijama je primjetno da su kontakti jugoslovenskog predsjednika sa liderima vjerskih zajednica iz zemlje i svijeta bili izuzetno značajne protokolarne aktivnosti, bez obzira na sadašnja dnevnopolitička tumačenja o navodnom neprijateljstvu SFRJ prema svemu što je iole imalo vjerski karakter.

Administratori stranice su se baš potrudili da demistifikuju navodni zločinački odnos partizana prema vjerskim liderima, pa je na stranici objavljena i proglas čestitka pravoslavnih sveštenika koji su se pridružili jugoslovenskom narodnooslobodilačkom pokretu.

Riječ je o sveštenicima koji su još 1943. pozivali kolege pravoslavce, ali i sveštenike svih drugih vjera da se uzdrže od unošenja razdora mešu jugoslovenskim narodima i da se aktivno uključe u borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika.

Tekst čestitke prenosimo integralno:

06.01.1943.
Pravoslavni sveštenici – verski referenti Narodnooslobodilačke Vojske i Partizanskih Odreda Jugoslavije i sveštenici sa oslobođene teritorije čestitaju Božićne praznike svim Srbima, Makedoncima, Crnogorcima, kao i ostalim pravoslavnima širom Jugoslavije i radosno pozdravljaju:
Hristos se rodi!

“Kao što je rođenje, život i nauka Hristova jedna ogromna i neizmerna dobit za napredak čovečanstva, tako i nova Federativna Demokratska Jugoslavija, uređena na principima nacionalne nezavisnosti i ravnopravnosti naroda Jugoslavije – znači ukidanje tamnica i logora, nasilja i ponižavanja čoveka, znači ispunjavanje Hristove zapovesti da smo svi braća. U ovom svetom otadžbinskom-oslobodilačkom ratu postignuto je oružano bratstvo naroda jugoslavije i bratska ljubav između pripadnika rimokatoličke, pravoslavne i muhamedanske vere. Na nama sveštenicima sviju vera u Jugoslaviji leži velika i odgovorna dužnost da ovo stečeno narodno blago, sazdano u ovom ratu, sačuvamo, proširimo i produbimo.

Posebno anatemišemo belogardejskog vladiku Germogena, poglavara Pavelićeve pravoslavne crkve u ustaškoj državi, kao i one sveštenike, vladike i mitropolite u Beogradu i Srbiji, koji su u službi okupatora i okupatorskih slugu Nedića i Draže Mihailovića. Ova anatema počiva na osvedočenoj i utvrđenoj činjenici: da su ustaše i četnici prolili mnogo nevine krvi naroda Jugoslavije, te su na taj način mnogi viši i niži svešteici rimokatoličke, pravoslavne i muhamedanske vere odgovorni i krivi za nebrojene žrtve naroda Jugoslavije.

Pozivamo sve verske predstavnike, kako sveštenike, tako i svetovnjake sviju vera, koji stoje po strani, da se priključe Narodnooslobodilačkom pokretu, jer ne boriti se protiv zla – fašizma, znači pomagati neprijatelja – okupatore i njihove sluge.

Božić 1943. godine
Slobodna teritorija Jugoslavije

svestenici partizani
Pravoslavni sveštenici – verski referenti Narodnooslobodilačke Vojske i Partizanskih Odreda Jugoslavije i sveštenici sa oslobođene teritorije čestitaju Božićne praznike svim Srbima, Makedoncima, Crnogorcima, kao i ostalim pravoslavnima širom Jugoslavije i radosno pozdravljaju: Hristos se rodi!

U potpisu čestitke pojavljuju se vjerski lideri sa područja Srbije, Crne Gore, Boke, Bosne, Hercegovine, Makedonije i drugih teritorija sa značajnim procentom pravoslavnog stanovništva.

1. Prota-stavrofor Jevstatije Karamatijević, član Predsedništva AVNOJ-a i verski referent Druge divizije.
2. Prota-stavrofor Jagoš Simonović, član AVNOJ-a i verski referent Četvrte crnogorske brigade.
3. Prota Jovo Radović, član Zemaljskoj vijeća Crne Gore i Boke i verski referent pri ZAV Crne Gore i Boke.
4. Vlada Zečević, sveštenik iz Srbije i Poverenik za unutrašnje poslove Jugoslavije.
5. Sava Savić, sveštenik iz Bosne i član ZAVNO BiH-a.
6. Pop Blažo Marković, član AVNOJ-a i verski referent Trećeg korpusa.
7. Pop Vidak Drakić, član ZAV Crne Gore i Boke i verski referent Petog korpusa.
8. Jeromonah Ruvim Žižić, verski referent Druge srbijanske brigade.
9. Pop Đorđe Kalezić, član ZAV Crne Gore i Boke i verski referent Treće divizije.
10. Pop Ilija Ćuk, verski referent Devetnaeste divizije.
11. Pop Bogdan Vuksan, verski referent pri ZAVNOH-u.
12. Pop Krstan Bijelac, član ZAVNO BiH-a i verski referent ZAVNO BiH-a.
13. Pop Stevan Pejić, paroh iz Like.
14. Pop Novak Mastilović, član ZAVNO BiH-a i verski referent Dvadesetdevete divizije.
15. Prota Ilija Bulovan, bivši vojni sveštenik iz Celja.
16. Sveštenik Milivoj Jelača, paroh iz Dalmacije.
17. Sveštenik Jakov Mandić, paroh iz Dalmacije.
18. Jeromonah Pavle Kozlica, paroh iz Dalmacije.
19. Sveštenik Nikola Sekulić, paroh iz Dalmacije.
20. Sveštenik Jovan Javor, paroh iz Dalmacije.
21. Jerođakom Ruvim Štrbac, Dalmatinac.
22. Sveštenik Milorad Dobrota, paroh iz Dalmacije.
23. Sveštenik Blažo Radojičić, paroh iz Bosanske Krajine.
24. Sveštenik Vojislav Šešum, paroh iz Bosanske Krajine.

FB stranica SFR Jugoslavija je takođe objavila nekoliko postova koji govore u prilog tezi da se u SFRJ jako vodilo računa o zaštiti kulturno-istorijskog nasljeđa pravoslavnog naroda.

Naveden je primjer jedne od emisija iz vremena SFRJ u kojima su se autori bavili očuvanjem kulturno istorijskog materijalnog i nematerijalnog blaga. Riječ je o reportaži RTV Beograd iz 1977. godine o 17 monahinja manastira Veluće.

Osim priloga o monahinjama na stranici je postavljena i omotnica singl albuma sa muzikom zasnovanom na božićnim motivima.

bozicne pesme pgp rtb– Evo jednog singla iz neobične kolekcije singlova posvećenih crkvenom životu pravoslavih hrišćana u Jugoslaviji. Muzika posvećena Božiću. Ovo je jedan neizbrisiv trag o suživotu nas svih u Jugi na način kako bi to mnoge zemlje poželele danas, naročito današnje feudalne državice Balkana – kaže se u objavljenom postu.

  1. #1 by Sladjan on 8. listopada 2016. - 20:35

    Kako može da se nabavi snimak od ove teportaže iz 1977 godine?

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s