Ne daju mira ni Svetom Vasiliju

Inspekcija za kulturna dobra u Crnoj Gori podnela je Prekršajnom sudu u Danilovgradu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Mitropolije crnogorsko-primorske zato što su, kako tvrde, bez konzervatorskog projekta nastavljeni radovi na manastiru Ostrog. Ova svetinja se smatra crnogorskom kulturnom baštinom, pa nadležne državne institucije ne dozvoljavaju da se narušava autentični izgled.

Država protiv renoviranja Ostroga

Inspekcija je ranije odobrila radove na ojačavanju temelja manastira, ali nije popločavanje površina i način adaptacije pomoćnih prostorija.

Mada su Mitropoliji još u martu zabranjeni radovi na manastiru Ostrog, inspekcijskom kontrolom od 4. maja utvrđeno je da radovi nisu obustavljeni. Kao odgovorno lice tereti se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, “jer je propuštanjem dužnog nadzora dozvolio takvo postupanje Mitropolije”, prenose podgorički mediji.

Ranijim inspekcijskim pregledima utvrđeno je da je ugrožena arhitektonska i ambijentalna autentičnost manastira Ostrog, pošto su tokom sanacionih radova primenjeni postupci i korišćeni materijali koji ne odgovaraju stilu sakralne arhitekture u Crnoj Gori.

U dopisu predstavnika Mitropolije, koji je prošlog meseca upućen nadležnima u Danilovgrad, kategorički se ističe da Ostrog ne može ni u kom obliku da bude tretiran kao spomenik ili kulturna baština.

– U Ostrogu je najvažniji bogoslužbeni deo, kao i onaj koji vernicima omogućava duhovno okrepljenje i isceljenje, ispovest i molitvu. Zato smatramo da se nijednim aktom državne ili opštinske vlasti manastir se ne može tretirati kao prostor kulturnog pejzaža ili zaštićene spomeničke baštine. Ostroški manastiri su živ, sve veći organizam, koji nastavlja da se razvija – navodi se u dopisu MItropolije crnogorsko-primorske.

– Postojeći hramovi odavno premali da prihvate sve vernike u vreme bogosluženja. Takođe, smeštajni prostori manastira nisu turističkog, niti ugostiteljskog karaktera. Oni su samo, uz nužne higijenske i sanitarne prostorije, sobe i ležajevi za kratkotrajno konačenje vernika – dodaje se  u dopisu Mitropolije.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s