CRNA Gora je pred bankrotom! Ušla je u dužničko ropstvo sa javnim dugom koji vrtoglavo raste, dok je ogroman deo društvene imovine kao i prirodnog bogatstva prodat ili uništen pljačkaškim privatizacijama. Sve to je za posledicu imalo otpuštanje velikog broja proizvodnih radnika i ubijanje realne ekonomije. Od obnove nezavisnosti, Crnu Goru su zarobile interesne grupe DPS i njen predsednik Milo Đukanović. Lideri vladajuće koalicije DPS i SDP su još u dilemi koji su uzroci doveli do katastrofalnog stanja u društvu i porazne socioekonomske slike. Ja bih rekao da se ne zna čega je svih minulih godina bilo više, neznanja ili korupcije. Dok je veći koalicioni partner punio vreću, manji je držao i pomagao ovom da je puni.

Ovako Janko Vučinić, lider Radničke partije, članice Demokratskog fronta, i poslanik u državnoj skupštini komentariše rad Vlade Mila Đukanovića od majskog referenduma 2006. do danas.

Na pitanje da li neka nerešena pitanja mogu usporiti put Crne Gore u EU, odgovara da ta priča ne bi trebala da bude glavna, već život većine građana koji su dovedeni do prosjačkog štapa.

– Naravno da su važna i politička pitanja, ali ne koliko i životna koja se odnose na sigurnost radnog mesta, stanovanja, lečenja, školovanja ili onih koji žive na selu. Deo te sumorne slike su uništena privreda, siromaštvo, male penzije, otkazi, neredovne plate. Tu je i problem bezbednosti građana uz veliko prisustvo kriminala, korupcije, procvat drugih nezakonitih radnji.

PROTESTI
NAROD u Crnoj Gori je probuđen i traži od nas iz opozicije da ga predvodimo na protestima za smenu vlasti i formiranje prelazne vlade koja će pripremiti fer i poštene izbore, na kojima će se izmeriti izborna volja naroda bez krađe i prevare – ističe Vučinić. – Protesti sujedini način da se to desi, jer izlazak na unapred izrežirane i pokradene izbore više nema nikakvog smisla.

Koliko vlast ulaže napora da to suzbije?

– Razumem odsustvo volje vladajuće elite da se bori protiv svih tih pojava koje nam je donela tranzicija, jer bi se u tom slučaju obračunala sa sobom. I morala bi uhapsiti sama sebe! Daleko smo mi od Evropske unije, a da bismo postali njen deo potrebna je smena vlasti.

Država uvodi dažbine zbog auto-puta. Gorivo je najskuplje u regionu, dok premijer Đukanović poručuje da je ono luksuz.

– Kada neko kao što je to predsednik DPS Milo Đukanović, za mene ne i premijer, izgubi vezu sa realnim onda se ne treba čuditi toj izjavi. On dobro zna da je gorivo nasušna potreba, ali se morao naći dodatni izvor za finansiranjete “ludosti” zvane auto-put koji ide “iz niđe u ništa”. Umesto posla veka dobili smo prevaru veka.

Narod u Crnoj Gori podeljen je po mnogim pitanjima.

– Podela je zaista mnogo, a danas je najizraženija ona na mali broj bogatih koji “plivaju” u luksuzu i bogatstvu i veliki deo siromašnih. Postoji podela na loše i dobre ljude, ali je zlo što su u Crnoj Gori loši ukrali vlast i tako došli do novca i moći i sada upravljaju narodom i državom na nakaradan način.

Da li su na to uticale i brojne privatizacije?

– To nisu bile privatizacije, već legalizovane pljačke nekadašnje velike društvene imovine. Oni koji su to sprovodili ponašali su se poput ribokradica koji ubijaju ribu dinamitom, uništavajući na sličan način crnogorsku privredu.

VOJNA NEUTRALNOST NAJBOLjA

VLAST uporno gura državu u NATO pod izgovorom opšte sigurnosti, bezbednosti i ekonomskog prosperiteta, što je daleko od istine. Poslušnici stranih moćnika i njihovi dužnici koji drže vlast u Crnoj Gori su dobili zadatak da državu uvedu u NATO ne bi li zauzvrat dobili podršku da ovde neograničeno vladaju. Crnoj Gori ne treba NATO! Za nas je vojna neutralnost najbolji put. S obzirom na to da postoji i drugačije mišljenje nametnuto agresivnom i nepoštenom kampanjom, potrebno je organizovati referendum – kaže sagovornik.