Šef mafije: Vreme velikodržavnih projekata na Balkanu nije završeno

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je večeras da vreme velikodržavnih projekata na Balkanu nije završeno jer na to ukazuju događaji u Makedoniji i Bosni i Hercegovini (BiH), kao i otvaranje pitanja granice Crne Gore i BIH na Sutorini.

“Sve su to manifestacije nezavršenosti određenih procesa iz perioda poslednje krize na jugoslovenskom tlu. Na žalost , iz post-dejtonskog vremena… ostali su problemi nefunkcionalne Bosne, paralizovane Makedonije na putu evropskih i evroatlantskih integracija, i dugotrajni problem na relaciji Priština-Beograd koji je sada dobio neki zamah”, kazao je Đukanović za podgioričku Televiziju “Atlas”.

On je rekao da je Balkan sada, posle dve decenije, ušao u negativne trendove koji će se razvijati u onoj meri u kojoj se dozvoli da poražena misao iz devedesetih bude ponovo politički aktivna u regionu.

“Mi se varamo ako mislimo da je vreme velikodržavnih projekata na Balkanu zauvek sahranjeno”, kazao je Šukanović i u taj kontekst stavio i otvaranje pitanje granice Crne Gore i BiH na Sutorini koje su pokrenuli politički krugovi u Sarajevu sa zahtevom da ta primorska prevlaka pripadne Bosni.

Po Đukanovićevim rečima Badinterova komisija koja je 1990-ih godina promovisala pravilo da administrativne granice nekadašnjih republika postanu državne granice, bila je spasonosna za BiH.

“Da nije bilo toga, od Bosne ne bi i ostao ni kamen na kamenu. Sa svake druge adrese iz regiona ste mogli očekivati da se otvori pitanje relativiziranja granica po Badinterovoj formuli, sem iz Sarajeva. To potvrđuje da živimo u regionu koji je jako sklon zaboravljanju, ponavljanju grešaka i hronično je nestabilan”, rekao je on.

Đukanović je ocenio da su mehanizmi stabilnosti na Balkanu “nepouzdani” i da se “moraju” učvrstiti.

“Kumanovo je jedna od tih slika. Makedonija je paralisana na putu evropskih integracija, i kao rezultat se sve više okretala nekim unutrašnjim, ne znam koliko racionalnim temama, umesto da se okreće temama ispunjavanja standarda za evropsku integraciju i NATO. To je vodilo sve većoj konfrontaciji na političkoj i nacionalnoj sceni i po oba ta šava Makedonija je ozbiljno uzdrmana”, ukazao je Đukanović.

On je ocenio da je sada “na ozbiljnoj proveri ne samo makedonska, nego i evropska politika” i da kad god je ona dozvolila da Balkan “padne na marginu njene pažnje” u regionu su nastajali problemi. “Evropi ne treba otvaranje starih rana, nova nestabilnost, i Evropa mora da pokaže dodatni entuzijazam prema Balkanu, da što brže sanira otvorena pitanja u Bosni, Makedoniji, da pospeši Beograd i Prištinu da završe posao koji su počeli, da bi ovaj region dobio stabilnost i perspektivu razvoja”, zaključio je Đukanović.

Predsedniku CG 9. maja bilo mesto u Podgorici

Na pitanje da li je on odlučio da predsednik Crne Gore Filip Vujanović 9. maja ne bude na paradi povodom 70. godina pobede nad fašizmom u Moskvi, premijer Đukanović rekao je večeras da je Vujanović bio na onom mestu na kome je jedino trebalo i morao da bude, a to je u Crnoj Gori.
Đukanović je kazao da je Vujanoviću institucionalno pripadalo da bude u Podgorici i da govori na svečanoj Akademiji, organizovanoj povodom jubileja pobede nad fašizmom.

“Vujanović nije čovek kome se daju diktati, niti moje vaspitanje dozvoljava da u bilo cemu odlučujem u njegovo ime. Poštujem instituciju predsednika države, kazao je Đukanović i naglasio da „gospodin Vujanović nije covek kome se daju diktati, naši odnosi nisu takvi da bih ja mogao u bilo čemu odlučivati u njegovo ime, niti bi mi moje vaspitanje ni politicka kultura to dozvolili”.
Događale su se, i to ne treba tajiti, i neke stvari na geopolitickoj sceni koje su opredelile, ne samo odnos predsednika Crne Gore, nego i predsednika država Evrope, prema toj paradi u Moskvi, rekao je on.
Što se tiče unutrašnje politike, Đukanović je rekao da nacionalni interes trpi zbog odnosa u vladajućoj koaliciji, navodeći da je bio u pravu kada je govorio o pokušaju uvođenja parlamentarne diktature.
Vlada, kako je kazao, gostujuci u emisiji „U raljama života na Atlas TV, funkcioniše kao manjinska, jer se stvaraju ad hok vecine u parlamentu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s