Amerika ponovo maršira istočnom Evropom

Više od 350 američkih vojnika i 80 vojnih vozila, praćenih avijacijom, krenuće na 400 kilometara dug marš kroz Rumuniju u okviru multinacionalnih vojnih vežbi, najavio je Pentagon u utorak.

Amerikanci spremaju marš kroz Rumuniju

– Ovim maršom pomažemo Rumuniji da oda počast prošlosti i izgradi budućnost kao i da pokaže kooperativnost unutar NATO-a –  izjavio je portparol Pentagona pukovnik Stiv Voren.

Vojnici Druge eskadrile, Druge konjičke regimente, krenuće iz “Mihael Kogalničeanu“ vazduhoplovne baze ka rumunskom centru za obuku kopnene vojske u Cincu, gde će se sresti sa svojim kanadskim, britanskim i rumunskim kolegama. Vežbe će se održati od 15. maja do 6. juna.

– Cilj ove misije je potvrđivanje saradnje sa našim saveznicima. Pokušaćemo da pokažemo kooperativnost i koordinaciju sa rumunskim snagama – rekao je komandant Druge sekadrile potpukovnik Teodor Džonson.

Vežba, čiji je osnovni cilj da pokaže sposobnost za mobilizaciju snaga, uključuje i zaustavljanje američkih snaga u naseljenim mestima u Rumuniji, omogućiće vojnicima interakciju sa javnošću, uključujući i košarkaške utakmice između vojnika i lokalnih srednjoškolskih klubova.

– Ovaj događaj će pokazati našu jaku vezu sa Rumunijom i našu sposobnost da se slobodno krećemo untar granica NATO saveza – rekao je Džonson.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: