Opština Budva izdaje tvrđavu iznad Mogrena

Opština Budva namerava da izda u 30-godišnji zakup ostatke austrougarske tvrđave Mogren, iznad istoimene plaže, na samom vidikovcu na ulazu u grad, od čega namerava da prihoduje najmanje 35.500 evra godišnje.

Plaža ispod tvrđave Mogran

O tom dugoročnom zakupu, u ponedeljak će glasati odbornici parlamenta, a očekuje se da budući zakupac, u skladu sa uslovima koje bude izdala Uprava za zaštitu kulturnih dobara, rekonstruiše i revitalizuje ruševine tvrđave i pretvori je u turističku atrakciju, pišu podgoričke “Vijesti”.

Tvrđava, koju je Austrougarska sagradila 1860. godine, radi zaštite grada sa zapada, potpuno je uništena i nikada do sada nije rekonstruisana.

Kako se navodi u odluci, u zakup se izdaje 3.362 kvadrata zemljišnog kompleksa, po početnoj ceni od 35.500 evra koju je odredio ovlašćeni procenjivač kog je angažovala Opština, u skladu sa zakonom.
“Postupak javnog prikupljanja ponuda sprovešće petočlana komisija koju će imenovati predsednik opštine Budva. Komisija je dužna da objaviti javni poziv za prikupljanje ponuda u sredstvima javnog informisanja, a pravo da učestvuje na javnom nadmetanju imaju sva domaća i strana pravna i fizička lica koja u skladu sa javnim pozivom dostave ponudu za finansiranje, projektovanje, revitalizaciju i upravljanje kompleksom tvrđave Mogren”, navodi se u opštinskoj odluci.
Zakupcu će cena zakupa biti umanjena za 50 odsto dok pribavi odobrenja za gradnju i proces revitalizacije, koji ne može biti duži od dve godine od dana zaključenja ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta.
Opština bi po ličnom modelu mogla da izda u zakup i tvrđavu Kosmač na Brajićima, koja je u mnogo boljem stanju, ali isto turistički nevalorizovana, uprkos svom atraktivnom položaju.

TVRĐAVA

Tvrđava Mogren nalazi se praktično izdvojena iz gradske vreve, ali samo kilometer udaljena od centra grada. Okružena stoletnom šumom, sa Mogrena se pruža predivan pogled na Stari grada i budvanski zaliv.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s