VLAST, nevladin sektor i građani, u “klinču” su zbog iseljavanja sa severa Crne Gore, koje se, utisak je, “ne vidi” baš najbolje iz Podgorice.

Izjava potpredsednika crnogorske Vlade Rafeta Husovića, lidera Bošnjačke stranke Crne Gore, da se sa severa ove države iselilo svega 500 građana, a ne 3.500 koliko tvrdi nevladin sektor, ustalasala je javnost, a bila je predmet i TV debate u kojoj je Husoviću oči u oči replicirao izvršni direktor NVO “Euromost” Almir Mekić. Mekić se pozvao na zvanične podatke šefa kancelarije Međunarodne organizacije za migracije Dušice Živković koja je izjavila da je za prva tri meseca Crnu Goru napustilo 1.209 građana.

– To je nešto više od 30 odsto od brojke koju mi navodimo, ali napominjem da nisu izneti podaci za april i maj kojima mi baratamo, a koji govore u prilog našim tvrdnjama. A stanje je i gore od toga. U subotu je otišlo sedam autobusa sa severa – kaže Mekić, koji kao glavni razlog odlaska naroda sa severa navodi bedu.

Da je u pitanju siromaštvo potvrđuje i jedan od “putnika”, Rožajac, Husein Hasović.

– Odlazim sa porodicom. Imam četiri sina. Niko od nas ne radi. Valjda ćemo se snaći nekako – kazao je pre polaska za Novi Pazar, odakle će preko agencije prema Nemačkoj.

Prvi crnogorski “zviždač”, Suad Muratbašić iz Bijelog Polja, izjavljuje da će u Nemačkoj zatražiti politički azil, a Husoviću poručuje da ga zaustavi, ako može.

– Odlazim zbog bede. Ovde nema opstanka – kaže Muratbašić, bivši policajac, kome je uniforma skinuta kada je pre nekoliko godina progovorio o tome kako su ga funkcioneri DPS prisiljavali da maltretira ljude i da ih tera da glasaju za tu partiju ali i o zloupotrebama nadređenih u službi. Potom je otišao u Brisel, zatražio politički azil, ali je Crna Gora dala garancije da će biti bezbedan, pa ga je Belgija vratila.

Ovde su mi dali socijalu, pa su mi je pre nekoliko meseci uzeli – kaže Muratbašić, kome je, kao i za skoro 1.000 Rožajaca, socijala pre nekoliko meseci uskraćena.

ŠKOLSKA GODINA

– ISELjAVANjE će tek početi kada se završi školska godina. Ljudi čekaju da im deca završe školu. Za mesec dana videćete šta će se desiti – kaže Sadik Klimenta, predsednik NVO “Manjinski akcionari Gornjeg Ibra”, iz Rožaja, koji je još prošle godine skrenuo pažnju na problem. Samo iz škole u opštini Rožaje ispisano je 75 učenika.