Kragujevačka fabrika tužila državu Crnu Goru

Procenjuje se da vrednost Zastavine imovine u bivšim jugoslovenskim republikama iznosi blizu 15 miliona evra

– Pored kompanije Montenegro Stars, o čemu je naš list već pisao, Grupa “Zastava vozila” nedavno je Privrednom sudu u Podgorici podnela tužbe i protiv države Crne Gore, opštine Budva, kao i preduzeća “Budvanska rivijera”, zbog nelegalnog korišćenja zemljišta čiji je vlasnik kragujevačka fabrika, a na kojem je izgrađen ekskluzivni hotel “Splendid” u Bečićima.

Direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović juče je našem listu rekao da kragujevačka fabrika nastoji da pravnim sredstvima vrati ili naplati svoju imovinu koju ima ne samo u Crnoj Gori, već i Sloveniji i Bosni i Hercegovini, protiv kojih, takođe, vodi sudske sporove. U Sloveniji, zbog servisa u Ljubljani, vrednog oko 2,3 miliona evra, a u BiH, opet zbog servisno-prodajnog objekta u Sarajevu, procenjenog na 1,5 miliona evra. Srejović kaže da Zastava procenjuje da zemljište u Bečićima na kojem je izgrađen hotel “Splendid” vredi oko 11 miliona evra, ali da je spremna da na sudu prihvati i procenu sudskog veštaka.
– Borićemo se za svoju imovinu pred sudovima svim pravnim sredstvima. Svesni smo, što se vidi i na primeru Slovenije, gde sudski spor koji smo pokrenuli traje već deset godina, da će tužene države na sve moguće načine izbegavati da nam vrate ili isplate imovinu. Zastava, međutim, neće odustajati, već je spremna da se, kad dobije konačne presude u tim državama, bori i pred međunarodnim sudovima – ističe Srejović napominjući da ukupna vrednost Zastavine imovine u tim bivšim jugoslovenskim republika, prema proceni kragujevačkih stručnjaka, iznosi blizu 15 miliona evra.
Podsetimo, suvlasnik “Splendida” Žarko Radulović nedavno je izjavio da je iznenađen Zastavinom tužbom protiv Montenegro starsa, u čijem sastavu posluje njegov hotel. On je, naime, poručio da Zastava ne može da tuži Montenegro stars, nego državu Crnu Goru, jer se prilikom kupovine zemljišta kompanija u kupoprodajnom ugovoru zaštitila klauzulom, prema kojoj je crnogorska država na sebe preuzela sve moguće sporove u vezi sa tim zemljištem.
U Zastavi su, nakon ove Radulovićeve izjave, najpre tvrdili da ih ne zanimaju transakcije, u kojima je zemljište kragujevačke fabrike “išlo iz ruke u ruku”, ali su, nakon toga, ipak “presavili tabak” i tužili državu Crnu Goru, kao svojevremeno i Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s