OPET se u žiži javnosti našla Buljarica – najpoželjnija “udavača” južnojadranske obale, najatraktivnija, najveća i najperspektivnija lokacija, koja se proteže između Đurđevog i brda Dubovica, jer su se za njenu kupovinu zainteresovali Arapi. Tačnije kompanija Construction Development Company International iz Ujedinjenih Emirata. Vlada Crne Gore je “zagrizla” i da bi se posao što pre okončao, da ne bi bilo imovinsko-pravnih sporova, koji bi kočili investiciju, u pripremi je leks specijalis za Buljaricu. Po tom predlogu Vladi se omogućava da odmah oduzme zemlju od privatnika, isplati naknadu koju sama odredi, a ukoliko njome nisu zadovoljni, vlasnici se upućuju na duga sudovanja. U pitanju je, kako kažu, “javni interes”.

Premijer Milo Đukanović je upravo ovih dana ponovio da je reč o zakonu sličnom onom o auto-putu, kojim bi se valorizovalo to područje u skladu sa javnim interesom.

– Projekat vodi ministar finansija Radoje Žugić i očekujemo novi susret sa investitorima – poručio je Đukanović.

Budućem investitoru Vlada omogućava razne povlastice. Tako se ona obavezuje da finansira izgradnju infrastrukture-vodovodne, elektro, kanalizaciuone, PTT mreže, puteva… Investitor se oslobađa plaćanja carina na građevinski materijal i opremu. Građevinska dozvola bi se izdala za ceo lokalitet, a skraćeni su rokovi i za druge administrativne procedure.

JAVNI DUG 2,4 MILIJARDE!
Državni dug Crne Gore na kraju prvog kvartala iznosio je oko 2,44 milijarde evra ili skoro 69 odsto bruto domaćeg proizvoda, pokazuju podaci Ministarstva finansija. U odnosu na kraj marta prošle godine on je porastao 25 odsto! – U poslednjih sedam godina javni dug Crne Gore enormno je uvećan, dok je u međuvremenu država ogroman deo svoje imovine rasprodala i opet nije uspela da sanira javne finansije. Sada pokušava da od građana uzima njihovu ličnu imovinu! To je besmislica jer se na taj način neće moći rešiti problem. Odgovornost moraju snositi svi oni iz vrha režima koji su doveli zemlju u ovakvo stanje – kaže  Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta, član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Meštani su mahom saglasni da je privatna svojina neotuđivo pravo, da se ne može oduzimati po zakonima sličnim onima koje su donosili komunisti i upozoravaju na raniji apel Delegacije EU, da se evropski standardi u ovoj oblasti moraju poštovati (makar šta to značilo). A znači da bez saglasnosti vlasnika njegova imovina ne može da se otuđi. Uz peščanu plažu, dugu 2,2 kilometra nalazi se prostrano polje. Ukupan prostor je površine 12 miliona kvadrata. Od toga oko 10 miliona pripada državi, a preostalo je u posedu oko 300 vlasnika.

Za turističku valorizaciju Buljarice interesovali su se do sada mnogi investitori. Naročito je atraktivna bila ponuda Francuza koji su nameravali da sagrade turistički grad, sa marinama, hotelima, vilama i drugim sadržajima, “težak” 1,2 milijarde evra. Ova ideja nije realizovana (pravog objašnjenja nije bilo), a interesovali su se Nemci i drugi.

Cela ova priča za opoziciju je neprihvatljiva, ona ocenjuje da Vladin leks specijalis za lokalitet Buljarice znači oduzimanje privatne imovine u cilju javnog interesa.

– Jasno je da se ne radi o pokušaju valorizacije resursa u javnom interesu, već o brutalnoj uzurpaciji i otimačini privatne svojine – kaže Vladislav Bojović iz Demokratske narodne partije. – Umesto da se oduzme nelegalno stečena imovina nosiocima organizovanog kriminala i visoke korupcije, vlast se dosetila da građanima oduzima njihovo legalno stečeno pravo svojine, odnosno dedovinu.

VILE, MARINA, TERENI…

“Konstrakšn divelopment kompani internešenel” iz Katara, planira da u narednoj deceniji izgradi višenamenski ugostiteljsko-turistički kompleks. Njega bi činilo oko 40.000 jedinica u različitim smeštajnim objektima, 10 do 12 hotela kojima bi upravljali međunarodni hotelski operateri najvišeg ranga, vile, apartmani, marina, sportski, kulturno-zabavni i drugi sadržaji. Centralni kompleks zemljišta nalazi se ispod magistralnog puta koji povezuje Petrovac i Bar i zauzima ukupnu površinu od 6,3 miliona kvadrata. U vlasništvu opštine, odnosno države je oko četiri miliona kvadrata, dok je preostali deo u privatnom vlasništvu.