Nastavlja se iseljavanje sa severa Crne Gore

Iseljavanje stanovnišva iz severnog dela Crne Gore se nastavlja, a u samo dva dana ove sedmice iz Bijelog Polja, Rožaja, Berana i Petnjice otišlo je sedam autobusa, “s velikim brojem porodica sa decom” u zapadne zemlje, saopštila je danas nevladina organizacija “Euromost”.

Autobusi, kako se navodi, prvo idu u Novi Pazar, a odatle prema državama Evropske unije. Navodi se da su primećeni i autobusi s nemačkim registarskim tablicama, koji odvoze migrante sa severa Crne Gore.

Veliki broj građana, prema saopštenju, odlazi privatnim automobilima i kombi prevozom do Novog Pazara i dalje prema državama EU, često i neregistrovanim vozilima.

Crnogorska vlast tvrdi da iseljavanje sa severa Crne Gore nije alarmantno, dok neke opozicione partije upozoravaju na posledice migracije.

Nije poznata precizna statistika o etničkoj strukturu onih građana koji odlaze na Zapad, ali mnoge informacije govore da se više iseljavaju porodice koje pripadaju bošnjačko-muslimanskoj nacionalnoj zajednici.

U crnogorskoj javnosti, takođe, ima nedoumica u vezi s tim na koje poslove računaju migranti u zemljama zapadne Evrope, pogotovo u vreme kad ekonomska kriza ni u tom delu Evrope nije sasvim okončana.

Prema raspoloživim podacima, najviše građana odlazi u Nemačku, gde, navodno, migrantske porodice dobijaju smeštaj i za početak socijalnu naknadu od koje, kažu, može da se živi.

Nemačka ambasadorka u Podgorici nedavno je upozorila građane Crne Gore da se ne izlažu troškovima, odlaskom u zemlje EU na svoju ruku.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s