MAKEDONSKA policija pre tri dana uhapsila je crnogorskog državljanina, za koga se spekuliše da je pomagao albanskim teroristima i da ih je informisao o potencijalnim metama na teritoriji Srbije – saznaju “Novosti”.

Dobro obavešteni izvori iz bezbednosnih službi, prenose nam da je osumnjičeni (ime poznato redakciji), koji je već vodio oko 80 dobrovoljaca da ratuju na strani Ukrajine protiv Rusa, imao u novim akcijama ulogu “krtice” koja će ekstremiste da obaveštava o srpskim položajima.

Sa srpskim prezimenom, kako se pretpostavlja, ovaj Podgoričanin je teško mogao da “upadne u oko” makedonskim bezbednjacima, dok se aktivno na terenu raspitivao i prikupljao podatke o položajima naših jedinica na teritoriji Srbije.

Da ceo slučaj ima spoljnopolitičku i kontraobaveštajnu dimenziju, pokazuje i to što je uhvaćeni i sumnjivi “uljez” neposredno posle hapšenja predat Amerikancima koji su ga odveli u svoju ambasadu u Skoplju!

Srpski obaveštajci sumnjaju da su špijunske aktivnosti mogle da bude u vezi sa eventualnim terorističkim akcijama veterana OVK koji posle “paljenja Kumanova”, planiraju da u narednim danima pređu sa Kosova u Preševo.

ČUDAN SULjIN BEGI
ZAKASNELA potvrda MUP Makedonije da je Sulejman Osmani, zvani “komandant Sulja” iz sela Brest na Skopskoj crnoj gori, jedan od uhapšenih pripadnika razbijene terorističke grupe OVK ubačene sa Kosmeta, posle sukoba u Kumanovu, uspeo da pobegne, otvorila je seriju sumnji u sve “veze” kojima je obavijena sada već kontroverzna operacija. Za Osmanijevo “čudno bekstvo” zna i lider vladajuće Demokratske unije integracija (DUI) Ali Ahmeti (ratne 2001. predvodio terorističke grupacije albanske ONA, kao južnog krila OVK u Makedoniji), što je i potvrdio u razgovoru za skopsku TV Alsat M.

Već desetak godina osumnjičeni sa bratom drži najveću agenciju za tehničku i fizičku zaštitu u Crnoj Gori, koja ima sedište u Podgorici.

Bio je pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore (ANB), završio je više specijalističkih kurseva iz te oblasti, a kotirao se i kao uspešan crnogorski karatista. Kolege ne znaju razloge njegovog odlaska iz policije, ali je ubrzo po prestanku službe osnovao agenciju za bezbednost.

Njegovi telohranitelji trebalo je 1. maja da preuzmu i obezbeđenje Železare u Nikšiću, ali je na iznenađenje upućenih, naprasno odustao od tog unosnog posla.

Naši zvanični i neformalni izvori tvrde da on već duže vremena nije viđen u Podgorici, a čak je isključen i fiksni telefon agencije koji se navodi na internet-portalu.

U prostorijama agencije pre nekoliko godina došlo je do teškog incidenta kada je pod potpuno nepoznatim i nerasvetljenim okolnostima aktivirana “zolja”. Jedan pripadnik agencije tada je teško povređen.

Inače, jake policijske snage MUP Makedonije, od noći između četvrtka i petka “iz bezbednosnih razloga”, pod blokadom drže centralni deo Kumanova, gde su objekti ključnih državnih i opštinskih institucija – opština, pošta, policija, sud. Pojačane snage policije zatvorile su za saobraćaj i centralne kumanovske ulice.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski izjavio je da se “preduzimaju mere za bezbednost u Kumanovu”. U gradu se oseća velika uznemirenost stanovništva.- Ljudi uzimaju decu iz vrtića, delom i iz škola. To podiže uznemirenost i sliku očekivanja nekakvog borbenog čina i neke nove akcije – izjavio je gradonačelnik Zoran Damjanovski, koji ne isključuje mogućnost i namernog podizanja stepena pritiska na javnost uoči predstojećeg nedeljnog antivladinog protesta u Skoplju.